Hlavní obsah

Berlín: město mladých kreativních návrhářů a designérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Berlín je spojován s různými událostmi: historií rozděleného města, Love Parade, prvomájovými potyčkami anarchistů s policií - ale s módou a designem? Ano, právě tato oblast se v metropoli nadějně rozvíjí a místní scéna Berlínu vynesla titul Město designu udělovaný UNESCO.

Článek

Berlín získal lichotivý přívlastek loni v listopadu jako vůbec první evropské město. Zatím se takovým titulem pyšní jen brazilské Buenos Aires a čínská Šanghaj.

"Vyznamenání Město designu přišlo v pravý čas a podporuje kreativní náladu, která zachvátila řadu podniků a aktérů," pochvaluje si radní Harald Wolf. "Zdejší návrhářská scéna je mnohostranná, nápaditá a ráda experimentuje. Berlín se stal městem s největší produktivní silou," dodal.

"Kdo chce v Německu pracovat kreativně, vždycky nějak skončí v Berlíně," tvrdí návrhářka Zerlina von dem Busscheová, která založila v metropoli značku Sisi Wasabi a prosazuje se i na mezinárodní scéně.

Berlín nabízí designérům příznivé podmínky

Návrháři a lidé, kteří tíhnou ke kreativní práci, mají v Berlíně dobré podmínky. Nájmy a životní náklady jsou relativně nízké, kromě toho má metropole dostatek bytů a disponuje i prázdnými industriálními prostorami a lofty, které mohou tvůrčí duše rády využít. Metropole navazuje na tradice "zlatých 20. let" a profituje ze směsi designu, architektury, umění a kultury a z přitažlivosti vlastní proměnlivosti.

Berlínský design je třeba brát vážně i jako hospodářský faktor. V designérsky orientovaných odvětvích tu pracuje více než 10 400 lidí, je tam zhruba 6300 podniků mladých návrhářů a jejich celkový roční obrat dosahuje 1,4 miliardy eur.

Tašky Pelle Mia

Řada návrhářů přitom začínala ve skromných podmínkách. Například tašky Pelle Mia vznikly v garsonce ve čtvrti Kreuzberg. Ponita B. Schmechelová začala vyrábět první tašky ze staré modrožluté autoplachty. Pak je pod paží odnesla do nedalekého obchodu a nabídla k prodeji. Byly hned pryč a od roku 2002 vede Schmechelová obchod v berlínské Naunynstraße, který slouží zároveň jako dílna i byt.

Pestré tašky v různých velikostech, květované, pruhované i jinak barevné šije z plachet, starých kabátů a nafukovacích matrací ze 70. let. A na všech je nápis Berlín.

"Takový obchod bych nemohla rozjet a udržet v žádném jiném městě, ale tady jsou lidé otevření pro blázniviny. Spousta lidí sem právě proto jezdí. A hledači trendů tady sondují. V tomhle městě lze vytvářet trendy," tvrdí úspěšná návrhářka.

Berlín je plný "podivných" obchůdků, o kterých občas vědí jen znalci, neboť se skrývají v suterénech domů v zastrčených uličkách. Čtvrť Prenzlauer Berg, která si získala pověst stylové čtvrti plné mladých lidí a kde prý nebydlí jediný starý člověk, je takových obchůdků plná.

Berlínský design

Výlučně berlínský design - od triček až po bytové doplňky - lze nalézt třeba v obchodě Berlinomat na Frankfurter Allee, který nabízí 34 berlínských značek jako Urban Speed nebo ic-berlin. Berlínský obchod Rug Star zase prodává nápadné koberce návrháře Jürgena Dahlmannse a dodává i švédskému nábytkovému gigantu IKEA.

Pomalu se německá metropole prosazuje i jako dějiště mezinárodních módních veletrhů - odborného Bread & Butter a veletrhů Premium a B-in Berlin, které Berlín koncem ledna změní na město módy a v odborném světě pomalu získávají zvuk.

Co chybí, je nicméně dobrá infrastruktura. Berlín musí svým návrhářům umožnit napojení na mezinárodní trhy a módní scénu. Naopak nechybí výchova mladých talentů, neboť v Berlíně naleznete dvě uměleckoprůmyslové školy a tři školy pro návrháře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám