Hlavní obsah

Žehlička ze čtyřicátých let stále funguje jako nová

O starších přístrojích se obecně ví, že jsou spolehlivější. I mezi nimi je však žehlička, kterou vlastní Brit Chris West, raritou. Jeho babička ji zakoupila ve čtyřicátých letech a od té doby funguje stále jako nová a nepotřebovala opravit. Žehlička je nejstarší fungující žehličkou v Británii a nejspíš i na celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Chris West, hrdý majitel nejstarší žehličky v Británii

Článek

Přístroj firmy Morphy Richards zakoupila Westova babička někdy ve čtyřicátých letech a svému vnukovi ji věnovala v roce 1989, kdy se přestěhoval do svého prvního bytu. Žehlička mu sloužila tak skvěle, že jen vyměnil zdroj, aby ji mohl použít i v moderních zásuvkách.

Nyní šestapadesátiletý West se přihlásil do soutěže o nejstarší žehličku, kterou pořádá právě firma Morphy Richards u příležitosti 85. výročí své existence.

Foto: Profimedia.cz

Žehlička funguje jako nová, potřebovala jen vyměnit zdroj, aby pasovala do moderních zásuvek.

„Je to neuvěřitelné, že jsem vyhrál. Tohle byla první soutěž, do které jsem se kdy přihlásil, a jsem nadšený,“ uvedl pro deník Telegraph West, který si rovněž odnesl finanční odměnu ve výši 300 liber (zhruba 9000 korun).

Foto: Profimedia.cz

West si ponechal i původní krabici.

Mnohem více ho ale těší to, že žehlička stále funguje i po desítkách let. Představuje pro něj nádhernou památku na babičku, která v roce 2000 zemřela.

Za novou by ji nevyměnil

West by nyní rád zjistil, kdy přesně byla žehlička vyrobena. Ví pouze, že babička ji zakoupila novou někdy ve čtyřicátých letech za 41 šilinků – v dnešních cenách by to bylo zhruba 35 liber (1050 korun).

Model Morphy Richards Senior se však začal prodávat už v roce 1938 a na trhu zůstal velice dlouho. Byl totiž vybaven tehdy průkopnickou kontrolkou, která ukazovala, zda je teplota pro různé tkaniny správná.

Foto: Profimedia.cz

Ivy Suttonová, Westova babička, zakoupila žehličku někdy ve čtyřicátých letech a na konci let osmdesátých ji předala svému vnukovi.

„Moje maminka je stále naživu a dobře si pamatuje, že babička žehličku měla začátkem padesátých let,“ uvedl West. Jeho pátrání po přesném datu výroby je tedy zatím na začátku. Pro Westa to ale není zase tak důležité.

Na troleji v Brně visela žehlička

Koktejl

„Babičku by potěšilo, kdyby věděla, že se o její žehličku starám a že vzbudila trochu té pozornosti. Byl jsem vychován tak, že s věcmi se prostě neplýtvá a nevyhazují se, pokud jsou v pořádku,“ dodal West.

A jeho žehlička i po desítkách let stále funguje bez problému. Je podstatně těžší než nové modely a konzumuje mnohem více energie. Také se podstatně víc zahřívá, ale West by ji prý za žádnou jinou nevyměnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám