Hlavní obsah

Zásadní znaky toho, že stárnete. Najde se v nich prakticky každý

Ačkoliv by se dalo říct, že řada lidí spíš zraje, proces stárnutí je u každého z nás nevyhnutelný. Na někom je vidět více, na někom méně. Podle ankety prováděné mezi britskými mládežníky se postupem času objevují u lidí jisté zvyky, které údajně znamenají stárnutí. Vidí to stejně Češi? Rovnou jsme se zeptali.

Anketa: Jak jste na tom se současnými trendy?Video: Novinky

 
Článek

Objednáváte si v kavárně staré dobré cappuccino?

Když jdete do obchodu s obuví, je pro vás při výběru na prvním místě pohodlí?

Hashtagy jsou pro vás španělská vesnice?

Posíláte v textových zprávách emotikony zvednutého palce?

Máte doma sbírku DVD nebo VHS kazet?

Nemáte ponětí o tom, kdo je to youtuber a stále používáte Facebook?

Objednáváte si steak v úpravě well done?

Osolíte si jídlo na talíři, aniž byste ho napřed ochutnali?

Stresujete se tím, že nebudete mít kde zaparkovat?

Pokud jste odpovídali převážně „ano”, pak se u vás podle britské generace Z (lidé narození od poloviny 90. let zhruba do roku 2010) projevují velmi výrazné znaky stárnutí. Ale ať hodí kamenem ten, kdo alespoň na jedno „ano” nepomyslel.

Z průzkumu společnosti Perspectus Global mezi dvěma tisíci mládežníky, kteří vybrali celkem 25 zvyků, dále vyplývá, že pokud je vám 42 let, už byste rozhodně neměl chodit za zábavou do nočních klubů a taneční střevíce raději pověsit na hřebík. Aneb slovy klasika: „Vrať se do hrobu.”

Mezi lidmi ve věku od 16 do 29 let poletuje rovněž představa o tom, že po padesátce byste už měli volit jiný oděv než džíny, pokud jezdíte na skateboardu, tak po 38. roku života už budete prý vypadat zvláštně.

Foto: Profimedia.cz

Věk je jenom číslo, říká se.

Další zvyky se týkají posílání konkrétních smajlíků. Pokud odpovídáte palcem nahoru, nebo v konverzaci převažují smíchy brečící emotikony, pak opět údajně spadáte do starého železa. Myslí si to alespoň 24 % dotazovaných v případě palce nahoru a 16 % v případě brečícího smíchu.

Závěry průzkumu je pochopitelně potřeba brát s notnou rezervou. Novinky se na jisté „dovednosti” a „zvyky” zeptaly zástupců různých věkových skupin a pohlaví. A zdá se, že závěry ankety mezi britskými mládežníky nelze generalizovat. Však posuďte sami ve videu, jak odpovídali Češi.

Anketa

Jakou kávu si objednáváte nejčastěji?
Espresso
44,9 %
Cappuccino
14,8 %
Vanilkové caffè latte se sojovým mlékem a lentilkovým posypem
2,5 %
Turka
17,2 %
Vídeňskou kávu
5 %
Kávu nepiji
15,6 %
Celkem hlasovalo 20027 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám