Hlavní obsah

Z 15 svatebních hostů se stalo 200. Schytal to však obelhaný duchovní

Novinky, Jakub Štěpánek

Třiačtyřicetiletý kněz Simon Hall z britského města Nuneaton nedaleko Birminghamu čelí pokutě ve výši 1000 liber (zhruba 30 tisíc korun) kvůli porušení protikoronavirových opatření. Navzdory tomu, že se se svatebčany dohodl, že se obřadu zúčastní pouze 15 lidí, přijelo jich nakonec kolem dvou stovek. Policie obřad přerušila.

Foto: Profimedia.cz

Kněz nyní čelí pokutě. Ilustračí foto

Článek

Do nezáviděníhodné situace se dostal katolický kněz na začátku listopadu. Kromě nevěsty a ženicha se u kostela shromáždilo asi 200 lidí, což bylo proti vládnímu opatření, které dovolovalo v tu dobu svatby pouze v počtu patnácti lidí.

„Co jsem měl dělat, když jich najednou přišlo tolik? Chtěl jsem to udělat co nejrychleji, ale na konci obřadu, když se hosté trousili ven, do kostela přišla policie,” vysvětlil Hall, který podle svých slov rozhodně nepatří k těm, kteří by nedodržovali současná opatření.

„Vždyť jsme udělali v kostele všechna možné proti covidu,” říká. Obhajování mu ale nebylo nic platné, policie muži sdělila, že může očekávat poštovní obsílku s pokutou tisíc liber a svatbu ukončila.

„Pokaždé, když jsem se viděl s ženichem a nevěstou, zdůrazňoval jsem jim, že je povoleno pouze 15 lidí. Věděli o tom. Byl to pro mě šok, když se jich objevilo tolik,” popsal situaci.

Mladíci důvtipně obešli vládní nařízení a zašli do restaurace na pivo

Koktejl

Podle serveru Daily Mail se jednalo o romskou svatbu, kde nechyběla luxusní auta, která doprovázela spřežení s bílým koněm. Policie, která stále případ vyšetřuje, si vysloužila kritiku od místních obyvatel.

„Místo toho, aby se policie zaměřila na ty, kteří opatření skutečně porušili, tak si vybrali kněze. To pro ně byl jednoduchý terč,” myslí si Helen Dorisová, která kostel pravidelně navštěvuje.

Zásah policistů potvrdila později i mluvčí policejního oddělení. „Byli jsme přivoláni v odpoledních hodinách, kdy se měl v kostele konat svatební obřad, kterého se zúčastnil nepovolený počet lidí. Policie na místě sešlost rozpustila a třiačtyřicetiletého muže nahlásila pro podezření z porušení protikoronavirových opatření. V současné době probíhá další vyšetřování,” uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám