Hlavní obsah

Víra mi umožňuje urážet, koho chci, hájí se u soudu muž vyhozený z Lidlu pro rasismus

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2018 byl Samuel Jackson pracující pro potravinářský řetězce Lidl vyhozen kvůli nevhodným rasistickým poznámkám a kvůli tomu, že se za ně řádně neomluvil. Nyní jeho případ řeší soud v britském Croydonu, neboť Jackson tvrdí, že ho Lidl vyhodil kvůli jeho víře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jacksonův případ, který v těchto dnech řeší croydonský soud, jenž projednává zaměstnanecké spory, patří k těm bizarnějším.

Co se vlastně stalo? Jackson se před dvěma lety vyjádřil několikrát v tom smyslu, že Asiaté „jsou slizcí“. Po stížnostech byl vyzván k omluvě, ta však podle vedení neproběhla patřičným způsobem, a tak byl Jackson vyhozen.

Muž podal na řetězec Lidl žalobu pro diskriminaci kvůli víře. Samuel Jackson je totiž podle svého tvrzení stoikem. A právě tato antická filozofie je jedním z dvou pilířů jeho žaloby. Druhým je pak jeho údajná dyslexie, kvůli které se prý nemohl řádně omluvit.

Nemohu se dívat na následky toho, co říkám, tvrdí muž

Stoicismus je nejvlivnější směr helénistické filozofie založený Zénónem z Kitia počátkem 3. století před naším letopočtem. Tento filozofický směr klade velmi zjednodušeně řečeno důraz na logiku a vnitřní morálku. Cílem stoicismu je žít ctnostně, v souladu s rozumem a morálkou. Vše ostatní je lhostejné.

Zaměstnanec vysoudil na firmě balík, protože se v práci nudil

Koktejl

A právě o to se zřejmě opírá ve své žalobě i Jackson, který pojetí stoicismu natahuje do krajnosti. Tvrdí, že svůj výrok o Asiatech říci musel, bez ohledu na dopady, jaké to může mít pro jeho život nebo kariéru. „Uvědomění si následků toho, že to, co říkám, by mohlo být urážlivé, by mi nezabránilo to říci,“ sdělil soudci.

Jackson dále argumentoval tím, že stoicismus by měl být uznán podle Equality Act z roku 2010 jako zákonem chráněná víra. Soudce Simon Cheetham toto uznal, stejně jako shledal Jacksona opravdovým stoupencem stoicismu.

Kámen-nůžky-papír o miliony. Soud rozhodoval, jestli platí

Koktejl

„Stoicismus je jednou z bezpočtu myšlenkových škol pokoušejících se zodpovědět ty nejzákladnější otázky, které si klademe, a navrhovatel toto prokázal svou kontextualizací stoicismu vedle hlavních náboženství,“ uvedl soudce. „Shledávám ho důvěryhodným a přijímám jeho popis sama sebe jako přesný a nezveličený,“ dodal soudce.

Testy na dyslexii nepodstoupil kvůli pandemii

Stejně tak soudce shledal důvěryhodným jeho tvrzení o dyslexii. I když Jackson nemá v ruce žádné důkazy o své poruše, soudce přijal jeho omluvu, že nebyl schopen podrobit se testům u Britské dyslektické společnosti kvůli pandemii.

Soud tak bude pokračovat dalším líčením, o datu se zatím nerozhodlo. Už nyní však soudce smetl Jacksonovu žalobu kvůli přímé diskriminaci, protože „nemá důvodné vyhlídky na úspěch“. V hlavním líčení tedy půjde pouze o případ nepřímé diskriminace. Zda Jacksonovi vyhoví, je krajně nejisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám