Hlavní obsah

Vedra sužují i zvířata. V pražské zoo jim chtějí za 800 milionů postavit Arktidu

Praha

Tropické počasí sužuje často také zvířata. V pražské zoologické zahradě se chovatelé snaží své svěřence všemožně zchlazovat, třeba speciálními nanuky nebo mlžítky se studenou vodou, ale nemuselo by zůstat jen u toho. Pro lední medvědy chystá vedení zoo zbrusu novou expozici Arktida, která podle předběžných odhadů bude stát okolo 800 milionů korun.

Lední medvědi v Zoo Praha čekají na pavilon Arktida za 800 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

V horkých dnech by podle ředitele Zoo Praha Miroslava Bobka představovala expozice spásu nejen pro lední medvědy, ale i pro některá další zvířata.

Foto: Novinky

Pavilon Arktida pro lední medvědy bude stát v severní části zoo.

„Medvědi mohou jít do zázemí, kde je chladněji, nainstalovali jsme jim zde i výrobník sněhu, ale bohužel tento pavilon byl stavěn ve 30. letech a je na jižní straně, kde jsou ty teploty vysoké. To nás vedlo k tomu připravit projekt takzvané Arktidy, to znamená vybudování moderního velkorysého prostoru právě pro lední medvědy,“ vysvětlil ředitel Novinkám.

V liberecké zoo se narodila dvojčata ohrožené pandy červené

Koktejl

Lední medvědi zde budou mít k dispozici dva rozsáhlé výběhy, každý se dvěma bazény se slanou vodou. V zázemí bude ještě odstavný výběh. Ubikace budou stavebně oddělené, což umožní vytvořit samici oázu absolutního klidu nezbytného pro úspěšný odchov mláďat, a v plánu je i medvědí porodnice.

Foto: Novinky

Vizualizace nového pavilonu Arktida pro lední medvědy v Zoo Praha

Nový pavilon je před vydáním stavebního povolení, Bobek se ale obává, že se nemusejí na pavilon najít finanční prostředky. Otázku řeší zoo se svým zřizovatelem, pražským magistrátem.

„Odhad je pro celý expoziční celek 800 milionů korun,“ prozradil Bobek.

Gorily hledají nanuky

Ochlazování řeší ošetřovatelé třeba i u goril, které jsou původem z Afriky a teplo obecně snášejí poměrně dobře – v parných dnech jim dávají ledovou pochoutku ve formě speciální zmrzliny.

Skupina goril v pražské zoo se rozroste, dorazí i dcera slavné Moji

Domácí

„Jsou to půllitrové kelímky zamražené zeleniny a ovoce. Ty jim rozmísťujeme různě ve výběhu, ony je hledají a pak vyjídávají. Je to nejen proto, aby se ochladily, ale také je to pro ně forma zábavy,“ vysvětlil Novinkám kurátor primátů Jan Mengr.

Reklama

Výběr článků

Načítám