Hlavní obsah

Vědci vyřešili „zásadní“ problém, jak upéct pizzu bez droždí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Italští vědci z Neapolské univerzity Fridricha II. našli způsob, jak upéct správně nakynutou pizzu, aniž by do těsta přidali droždí. Studii zveřejnili v časopise Physics of Fluid a doufají, že metoda najde širší uplatnění. Mohla by podle nich pomoci především lidem, kteří mají na droždí alergii. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: KitchenAid

Italští vědci našli způsob, jak upéct pravou pizzu bez droždí.

Článek

Výzkum inicioval badatel Erneste Di Maio, který má rád pizzu, ale má alergii na droždí. Badatelé vytvořili těsto pouze z vody, mouky a soli a pak ho dali do autoklávu, laboratorního zařízení, které umožňuje udržet vysokou teplotou a velký tlak.

Jedním z hlavních rysů pravé pizzy, alespoň v Neapoli, jsou křehké bubliny a nadýchané okraje, které vznikají při pečení nakynutého těsta. Badatelé tento efekt vytvořili pomocí plynu, například oxidu uhličitého, který přidali do těsta v autoklávu pod vysokým tlakem.

„Klíčovým prvkem v procesu je najít vhodnou rychlost snižování (tlaku), tak aby těsto nebylo pod velkou zátěží,“ uvedl Di Maio. Kombinací plynu a postupného uvolňování tlaku pak dosáhli výrobku, jehož rysy se podobaly pizze z obvyklého kynutého těsta.

Neapolští badatelé hodlají ve svém výzkumu pokračovat a zakoupit větší autoklávu. Věří, že jejich postup, pokud se osvědčí, bude možné využít i na pečení chleba a dalších výrobků, ve kterých je droždí zatím nepostradatelnou ingrediencí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám