Hlavní obsah

V USA panují třeskuté mrazy, svišť ale předpověděl brzký příchod jara

– Punxsutawney
ČTK, zkr, Novinky

Alespoň symbolickou naději dal Američanům, které v posledních dnech trápí extrémně silné mrazy, známý sviští meteorolog Punxsutawney Phil. Ten každoročně 2. února předpovídá, kdy přijde jaro. A letos by to podle něj mělo být brzy, píše server USA Today.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svišť předpověděl brzký příchod jaraVideo: Reuters

 
Článek

Celá předpověď spočívá v tom, zda svišť po vyjmutí ze své nory spatří svůj stín, či nikoliv. Pokud ano, zima potrvá ještě dalších šest týdnů. V opačném případě se lidé mohou těšit na oteplení.

Brzký příchod jara byl podle webu USA Today za 133letou historii kuriózní americké tradice předpovězen teprve po devatenácté. Ve 104 případech Phil svůj stín uviděl a o výsledku deseti předpovědí se nedochovaly záznamy.

Plný titul hlodavce z městečka severovýchodně od Pittsburghu zní „Phil z Punxsutawney, věštec všech věštců, mudrc všech mudrců, prognostik všech prognostiků a mimořádný prorok počasí” a podle místního „svištího klubu” je jeho názor vždy správný.

Úspěšnost nevalná 

Web televize CBS News nicméně uvádí, že Philova předpověď se naplnila pouze ve 39 procentech případů. O výsledku totiž ve skutečnosti předem rozhodují organizátoři akce, kteří Philovu věštbu interpretují před veřejností, dodává agentura AP.

USA Today zároveň podotýká, že po několika extrémně mrazivých dnech na americkém středozápadě je brzký příchod jara poměrně těžko představitelný. V samotném Punxsutawney se při sobotním ceremoniálu teplota pohybovala pod minus deseti stupni Celsia.

Tradice s meteorologickým svištěm, která vychází z německé legendy, se v Punxsutawney udržuje už od roku 1887. Celosvětově ji proslavil film Na Hromnice o den více s Billem Murraym v hlavní roli. Akci doprovází festival, který trvá celý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám