Hlavní obsah

V Itálii honí černého pantera. Uprchl nejspíš místnímu mafiánovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v jihoitalském Bari varovala obyvatele, aby dávali venku pozor na své zvířecí mazlíčky. Důvodem je kočkovitá šelma, která nejspíš uprchla nejmenovanému mafiánskému bossovi, který ji choval ve své vile.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vrtulníky, hlídky policistů a experti na odchyt šelem. To vše je v posledních dnech k vidění v okolí jihoitalského města. Přibylo totiž hlášení o pozorování černého pantera (tak se nazývají černě zbarvení levharti nebo jaguáři). Informoval o tom britský deník Times.

Po prozkoumání stop policisté potvrdili, že se kočkovitá šelma v okolí opravdu pohybuje, a nabádají obyvatele k opatrnosti. „Není třeba panikařit, ale být ostražitý,“ uvedl Francesco de Ruevo, starosta malého města Castellna Grotte. Nařídil, aby lidé vynechali pravidelné běhaní nebo venčení psů a zůstali raději doma.

Starosta Davide Carlucci z Acquaviva delle Fonti totéž poradil farmářům, kteří by neměli vycházet na pole. Podle Carlucciho panter utekl z pozemků místního mafiánského bosse, který si šelmu choval jako svého mazlíčka. Místní rovněž tvrdí, že se mafiánský boss inspiroval televizním seriálem Gomora, ve kterém jeden z neapolských mafiánu chová ve své bytě právě černě zbarveného levharta.

„Pokud se ukáže, že je to pravda, měli by mu zabavit všechno, co má,“ naštvaně uvedl Carlucci pro italský deník La Stampa. Starostu štve nezodpovědnost některých lidí. „Před časem si někdo odtud pořídil tygra. Je to velmi vážné. Dovezou ta zvířata sem a pak je nechají uprchnout,“ sdělil Carlucci.

Fotograf pořídil snímky vzácného černého pantera. Už podruhé

Koktejl

Jedním z těch, kterým se šelmu podařilo zachytit, je student veteriny Roberto Surico. Ten nedaleko Acquaviva delle Fonti stihl zvíře vyfotit z auta dřív, než se polekalo motoru a zmizelo v lese. „Vypadalo vyděšeně a zmateně. První věc, která mě napadla, že muselo být vychováno v domě,“ uvedl Surico a dodal, že podle jeho dohadů musí jít o mladé zvíře, maximálně dva roky staré.

Zatím se šelmě podařilo vyhnout všem pastem, které na něj policie ve spolupráci s odborníky nastražila. Už v lednu bylo podobné zvíře viděno v okolí San Severa, zhruba 160 kilometrů od Acquaviva delle Fonti. Úřady se domnívají, že by se mohlo jednat o stejné zvíře. Kdy a odkud uprchlo, zatím zůstává nejasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám