Hlavní obsah

Tábor přijel do Rokycan a rozkoukával se v novém domově

– Tábor/Rokycany
Novinky, Kristýna Léblová, dul

Je to obrovská událost pro táborskou zoologickou zahradu. Tříletý zubří samec Tábor opustil ve středu areál zoologické zahrady. Byl převezen do rezervace u Rokycan, kde se připojí ke třem samicím a jeho úkolem bude založit nové stádo. Jak na svůj nový domov býk reagoval, uvidíte v reportáži.

Zubří samec Tábor založí nové stádo v rezervaci u Rokycan. Podívejte se na jeho vypuštění do přírodyVideo: Novinky

 
Článek

„Nejdříve budou trávit společný čas v takové aklimatizační oboře a potom budou vypuštěni do celé lokality a samec Tábor se stane zakladatelem úplně nového stáda,“ raduje se hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott s tím, že transport takového zvířete není vůbec jednoduchá záležitost.

Tábor odjede z Tábora pryč. Vlastní stádo si založí jinde

Koktejl

„Scénářů transportu může být mnoho. V našem případě se snažíme zvíře neuspávat, ale snažíme se ho naložit, jak se říká, napřímo do transportní bedny. Máme tu speciální odchytovou uličku, do které se zvíře zavře, přistaví se speciální transportní bedna a zvíře by potom mělo do transportní bedny nastoupit,“ vysvětlil Kott.

V původním stádu by hrozily konflikty

Samec Tábor byl vybrán kvůli svému věku. „Letos mu budou tři roky. Zubři se většinou začínají rozmnožovat kolem čtvrtého roku, nicméně v rámci pohody našeho stáda je důležité, aby samec odešel, protože v následujících letech by mohl začít konkurovat svému otci a mohlo by docházet ke konfliktům a nepohodě ve stádě. Proto musí odejít,“ řekl zoolog s tím, že se domnívá, že bude zvíře spokojené. Dostane se totiž do padesátihektarového kusu cenné přírody.

„Cílem našeho projektu je dávat jim nový životní prostor a nějakým způsobem rozšiřovat jejich početní stavy. Já si myslím, že náš zubr tam bude určitě spokojený,“ usmívá se Kott.

Třetině divokých zvířat v rezervaci u Milovic hrozí utracení. Kvůli byrokracii

Domácí

Zubr evropský je největší suchozemský obratlovec v Evropě, který byl v podstatě téměř vyhuben na začátku 20. století. Zoo Tábor se zapojila do ochranářského projektu na jeho záchranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám