Hlavní obsah

Stometrové chladící věže elektrárny se zhroutily během patnácti vteřin

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retford

Během vteřin padlo k zemi pět stometrových chladících věží elektrárny High Marnham v anglickém Nottinghamshiru. Demolici připravovali inženýři několik měsíců, až konečně v neděli v deset hodin ráno stiskli tlačítko detonátoru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice chladících věží elektrárny v AngliiVideo: Reuters

 
Článek

Historickému okamžiku, kdy se k zemi zřítila poslední část uhelné elektrárny, která byla v provozu 44 let až do roku 2003, přihlíželo mnoho lidí. Věže byly odpáleny v třísekundových intervalech. Každá se nejprve lehce naklonila, až se nakonec zhroutila k zemi.

Společnost, která by měla na místě budovat nový projekt, elektrárnu nedaleko vesnice Dunham na břehu řeky Trent demolovala postupně. První etapa proběhla už v roce 2004, kdy zmizely ze zemského povrchu komíny.

Ideální místo pro elektrárnu nové generace

„Vím, že vyhlášení poslední části demolice bude provázet smutek ze strany lidí, kteří v elektrárně pracovali. Je ale nezbytné, abychom zbylé věže odstranili, protože chátrají a stávají se nebezpečnými pro okolí. Navíc je nemůžeme opět použít jako součást nového projektu,“ řekl před demolicí Neil Riley, vedoucí pracovník elektrárenské společnosti, která vlastní pozemek.

Riley pro deník Daily Mail dále uvedl, že je místo ideální pro projekt elektrárny nové generace, v současnosti ale nemá společnost žádné plány na jeho realizování.

Reklama

Výběr článků

Načítám