Hlavní obsah

Štěstí v době pandemie? Vyzkoušejte tyto tipy

Co z nás dělá šťastné lidi? Takovou otázku si můžeme klást v těchto dnech, které se tak liší od toho, co jsme prožívali dosud. Zmocňuje se nás panika nebo znepokojení z toho, co se nyní děje. Jsme uzavřeni doma, rytmus práce a sociálního života je jiný než obvykle. Můžeme se však zahledět do svého nitra více než dříve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před nedávnem OSN u příležitosti Světového dne štěstí připomněla rezoluci, podle které jsou štěstí a pohoda základní cíle lidstva a veřejné politiky. První odpověď na to, co nás může v těchto dnech učinit šťastnými, přišla od papeže Františka.

„V těchto těžkých dnech můžeme činit drobná konkrétní gesta vůči osobám, které jsou nám nejblíže, můžeme projevovat něhu k našim prarodičům a k lidem, které máme rádi, můžeme dávat polibek našim dětem. Jsou to významná a rozhodující gesta. Budeme-li prožívat tyto dny takto, nebudou marné,” řekl papež v rozhovoru pro list La Repubblica.

Není podivné a poněkud paradoxní hovořit o štěstí právě v časech koronaviru? „Nikoli, je dobré o tom stále mluvit a denně tento pocit procvičovat, jako by to byl sval,” říká Sandro Formica z Floridské mezinárodní univerzity v Miami.

Jak si zachovat zdravý životní styl i v době karantény

Zdraví

„Jen tak lze vytvářet hluboké a trvalé kořeny, které nám pomáhají orientovat se lépe i v těžkých a složitých situacích, jako je ta dnešní. Všeobecný názor, že štěstí je nepřetržitý stav radosti, není správný. Šťastnější osoby jsou schopnější prožívat i negativní emoce, ale dokáží se z nich rychleji vymanit,” uvádí Formica.

Jak si ale nacvičit pocit štěstí? „Učme se mluvit o emocích, které v této těžké chvíli přicházejí nejčastěji, zejména sdílíme-li společný krb, počínaje snídaní a odchodem na lože. Snažme se na pět minut upnout plnou pozornost k blízké osobě, naslouchat jí a nesoudit. Osoba, která se takto otevírá, může říci všechno, co chce, a bude jí nasloucháno s empatií a bez odsouzení. Všechno, co bude takto řečeno, zůstane důvěrné,” říká Formica.

Hovořte klidně i virtuálně

Důležité je také hovořit s lidmi, s nimiž sdílíme naše dny, a ptát se jich, jaké mají potřeby a jak jim můžeme pomoci. „Jestliže potřeby nejsou ze sta procent uspokojeny, pak se ptejme, jak bychom je mohli plně uspokojit, protože když se tak neděje, žijeme ve stavu omezení a nátlaku a tak se aktivují obranné mechanismy, jež vytvářejí negativní chemii a nocebo efekt,” říká Formica.

Finsko je už potřetí nejšťastnější zemí světa. Česko je devatenácté

Cestování

Jestliže žijeme sami, dělejme to mezi přáteli virtuálně. Je nezbytné otevřeně sdílet vlastní hodnoty a vzájemně si pomáhat v přizpůsobování vlastního chování a vlastní rutiny těmto hodnotám. Pak začněme plánovat aktivity na dobu po koronaviru na bázi těchto hodnot.

Další technikou, jak cvičit pocit štěstí, je odhalovat v sobě talent. Vždy večer můžeme uspořádat podívanou, třeba i jen na několik minut, kdy každý člen rodiny překvapí ostatní svým talentem. Show můžeme udělat i na dálku, pomocí videomostu s přáteli. A pak si procvičme naši fantazii a plánujme si budoucnost, jakou bychom si přáli. Ještě lepší je představovat si budoucnost sdílenou všemi členy rodiny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám