Hlavní obsah

Španělská seniorka měla zemřít na covid. Po pohřbu se vrátila domů

Pětaosmdesátiletá důchodkyně Rogelia Blancoová zemřela v polovině ledna na covid-19, oznámily úřady rodině. O devět dní později se seniorka vrátila ke svému šokovanému manželovi, který předtím truchlil na jejím pohřbu. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V tomto případě ovšem nejde o nějaké falšování covidových statistik, pouze o nešťastnou záměnu jmen. Rogelia Blancoová žije se svým manželem Ramónem v domově důchodců v galicijském městečku Xove na severu Španělska.

Na konci prosince se nakazila koronavirem a 29. prosince byla převezena do domova v Os Gozós, který je vyhrazen pro léčbu seniorů. V půlce ledna pak manžel i ostatní rodina dostali vyrozumění, že navzdory snahám lékařů Rogelia 13. ledna zemřela a následující den bude pohřbena.

Pohřeb probíhal kvůli epidemiologickým opatřením se zavřenou rakví. Blancoovi byli bezdětní a obřadu se tak zúčastnil pouze manžel Ramón a sedm synovců. Po devíti dnech truchlení však manžel zažil pořádný šok. Do domova důchodců přivezli jeho ženu. „Nemohl jsem tomu uvěřit. Tolik jsem plakal,“ uvedl Ramón pro deník La Voz de Galicia.

Kvůli chybě nemocnice rodina omylem pohřbila jiného nebožtíka

Koktejl

Ukázalo se, že žena byla na dvoulůžkový pokoj v domově důchodců přivezena ve stejný den jako jistá penzistka Concepción Ariasová. Obě ženy trpí závažnou kognitivní poruchou. Došlo k záměně identit a bohužel ani jedna z žen nebyla ve stavu, kdy by byla schopna na omyl upozornit.

Záměnu rozpoznali až pečovatelé z domova důchodců, kde bydlela Concepción a kam přivezli Rogelii. Ariasová byla vdova a není jasné, zda existují jiní příbuzní ženy, která byla pohřbena do špatného hrobu. Případ však zatím nekomentovali.

Nadace San Rosendo, která provozuje domov v Os Gozós, se za „politováníhodný incident“ omluvila s tím, že jde o jediný omyl, ke kterému došlo během více než 100 transferů do domova od počátku loňského prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám