Hlavní obsah

Slonice Rání otevřela všechny typy zámků, vzpomíná ošetřovatel z Liberce

Liberec

Když Václav Aschenbrenner nastoupil v roce 1997 do liberecké zoologické zahrady jako ošetřovatel slonů, byla už slonice Rání tři desítky let ikonou zoo. Vztah mezi ošetřovatelem a zvířetem se od té doby vyvíjel. Prakticky denně se vídávali bezmála pětadvacet let. Vše ukončily až vážné zdravotní problémy, kvůli nimž musela zoologická zahrada 58letou slonici na konci dubna uspat. Liberecký ošetřovatel tak přišel o velkého a dlouholetého parťáka.

Foto: Archiv Václava Aschenbrennera

Ošetřovatel Václav Aschenbrenner a slonice Rání, která byla libereckou zvířecí celebritou i druhým nejstarším slonem v Česku.

Článek

„Když se slonem pracujeme, tak se s ním snažíme navázat vztah založený na vzájemné důvěře. Ta se buduje celé roky. A samozřejmě takový odchod pak není jednoduchý,“ přiznává Aschenbrenner.

Poslední týden života slonice Rání se mu podle jeho slov spojil v jeden větší celek vzpomínek. „Snažili jsme se tu bojovat, abychom slonici pomohli. Ale stáří je neúprosné u lidí i u zvířat,“ konstatuje ošetřovatel. Přiznává, že ztrátu Rání oplakal, ale také, že mezi pocity pak převládala úleva. „Ten boj už se vyhrát nedal. Takže i když jsme se jí snažili pomoct, nakonec přišla i úleva, že jsme ji dál netrápili,“ popsal.

Liberecká zoo přišla o své nejstarší zvíře. Slonici Rání bylo 58 let

Domácí

Je všeobecně známo, že sloni jsou velice inteligentní zvířata a že umí prožívat různé druhy emocí. „Ale Rání byla ještě o stupínek výše,“ tvrdí Václav Aschenbrenner. „Byla opravdu velice chytrá, velice tolerantní a celkově výjimečná právě svou inteligencí a povahou,“ dodává ošetřovatel, který má za sebou i stáže u slonů v zoologických zahradách v Hannoveru a Münsteru.

Liberec získal vzácné rajky a zoborožce

Koktejl

Slonice podle něj svou chytrost projevovala i tím, že své ošetřovatele ráda škádlila a trošku zlobila. „Vy chcete jít do dveří a ona vás jako nechce pustit. Nebo vám bere nářadí a věci, kterých si normálně nevšímá, protože ví, že se to nesmí. Takové naschválečky zkoušela od začátku,“ líčí ošetřovatel. „Ukrajovala si tak svůj prostor a já díky tomu musel být vedle ní stále ve střehu a reagovat,“ vzpomíná.

Zoo v Liberci jako první na světě odchovala mládě orla ze zamraženého spermatu

Věda a školy

Ani s postupujícím věkem se Rání svých žertíků nevzdala. „Byla známá právě tím, že stále něco vymýšlela,“ usmívá se nad vzpomínkami Aschenbrenner. Vybavuje se mu, že zoo před lety řešila, jak slony uzamknout, protože všechny typy zámků, které ošetřovatelé vyzkoušeli, se Rání podařilo otevřít. „Firma, která nám je dodávala, se dušovala, že zvíře to nedokáže. A Rání jich otevřela několik desítek,“ vypráví. „Některé zámky zdolala silou. U těch složitějších přišla na to, že důsledným několikahodinovým mechanickým pohybem a oťukáváním se v zámku něco uvolní a on se otevře. A ještě dělala to, že ten otevřený zámek pak ráno položila ke dveřím, aby první, co uvidím, byl její další úspěch,“ směje se ošetřovatel.

Foto: Archiv Václava Aschenbrennera

Ošetřovatel Václav Aschenbrenner a slonice Rání, která byla libereckou zvířecí celebritou i druhým nejstarším slonem v Česku.

Bez Rání liberecký sloninec téměř osiřel. Zůstává v něm teď už jen slonice Bala, která má složitější povahu, ale s Rání tvořila nekonfliktní dvojici. Liberecká zoo bude mít od 1. ledna nového zřizovatele, namísto krajského Liberce ji převezme Liberecký kraj. A na přetřes přijde i otázka, jestli bude chov slonů v Liberci pokračovat dál. Pokud ano, bude muset dojít k zásadní proměně slonince. Ten stávající je malý a starý. Pro chytrou Rání, která do Liberce přicestovala v roce 1967 jako čtyřleté slůně z Kalkaty, byl ale domovem po drtivou většinu jejího života.

Reklama

Výběr článků

Načítám