Hlavní obsah

Rusko nasadilo cvičené vojenské delfíny, tvrdí analýza

Rusko nasadilo u své černomořské námořní základny v Sevastopolu trénované vojenské delfíny, kteří pomáhají chránit kotvící lodě před podmořskými útoky. Na základě analýzy satelitních snímků k tomu dospěl Námořní institut Spojených států (USNI), soukromá nezisková organizace, která se zabývá bezpečnostními otázkami. Dvojice delfínů je podle analýzy v Sevastopolu zhruba od doby, kdy koncem února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

Foto: Jiří Vašek

Delfín (ilustrační foto)

Článek

Podle USNI se delfíni pohybují u vjezdu do přístavu a jejich úkolem nejspíš je zasáhnout v případě nepřátelských záškodnických operací. Základna leží mimo dostřel ukrajinských raket, ale může být zranitelná, co se týče útoků pod vodou vedených například speciálními potápěčskými jednotkami, jejichž cílem je poškodit kotvící plavidla.

Trénink delfínů pro vojenské účely není jen doménou Ruska, zvířata pro potřeby námořnictva cvičí i Spojené státy, a to nejen delfíny, ale i mrože. Výcvik delfínů pro armádu probíhal už v dobách Sovětského svazu během studené války a výcvikové středisko fungovalo právě na poloostrově Krym poblíž Sevastopolu. Po rozpadu Sovětského svazu program přestal fungovat a Ukrajina ho obnovila v roce 2012, o dva roky později ale Krym anektovalo Rusko.

Velryba se speciálním přístrojem

Podle listu The Guardian se armády snaží využít echolokačních schopností delfínů, které zvířatům umožňují detekovat předměty pod vodou včetně min. Rusko delfíny používalo například i na své námořní základně v Sýrii, ukázaly satelitní snímky z roku 2018.

Kromě toho Rusko nejspíš pro výzvědné účely využívá i velryby. V roce 2019 Norsko objevilo u svého severního arktického pobřeží běluhu se speciálním postrojem, který měl i úchyt na kameru, podle vědců ruské výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám