Hlavní obsah

„Říkal jsem vám, že jsem starý“ bude vytesáno do náhrobku covidového hrdiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sir Thomas Moore bude mít tuto sobotu pohřeb. Už nyní je jasné, že se uskuteční pouze v úzkém rodinném kruhu, a také to, jaký nápis bude zdobit náhrobek stoletého muže, který se pro mnohé Brity stal hrdinou.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán sir Thomas Moore

Článek

Své přání, jak má být pohřben, napsal sir Thomas Moore ve své zatím nevydané knize Životní lekce kapitána Toma. V ní popsal svůj životní osud i neuvěřitelnou pozornost, které se mu na sklonku jeho života dostalo.

„Předtím by můj pohřeb znamenal jen malý řádek v místních novinách a navštívila by ho jen hrstka lidí. Teď čekám, že to bude krapet víc,“ uvedl Moore, který loni uchvátil Británii, když se mu povedlo vybrat na pomoc zdravotníkům v přepočtu přes miliardu korun. „Někdo bude asi muset udělat sendviče navíc a nebudu to já,“ dodal s laskavou potměšilostí ve své knize.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Tom se svou rodinou krátce po stých narozeninách

Pokud by se pohřeb uskutečnil za normálních okolností, jistě by na obřad dorazily nejméně stovky lidí. V Británii však stále platí přísná protikoronavirová opatření, a tak se ceremoniál odehraje jen za účasti rodiny. Ta uvedla, že kapitána Toma by jistě potěšilo, že mu chce tolik lidí vzdát hold, ale že by trval na tom, aby podpořili zdravotnictví tím, že zůstanou doma. Ostatně za to bojoval celý loňský rok.

Pozůstalí zřídili kondolenční knihu, kde mohou lidé věnovat peníze i Moorově nadaci, místo vyjádření soustrasti pak také mohou na památku majora Toma zasadit strom.

Skromný náhrobek a epitaf po vzoru komika

Ohledně pohřbu měl Thomas Moore ještě několik přání. Jedním z nich bylo, aby měl pouze skromný náhrobek, podobný těm, pod kterými jsou pohřbeni padlí vojáci. Epitaf by pak měl znít: „Říkal jsem vám, že jsem příliš starý.“ Moora při výběru ovlivnil slavný komik Spike Milligan.

Stoletý hrdina pandemie podlehl covidu

Koronavirus

„Jako já bojoval ve válce, akorát byl zraněn v Itálii. Když v roce 1983 umřel, na hrob si nechal napsat: ‚Říkal jsem vám, že jsem nemocný.‘ To mě vždycky rozesmálo,“ uvedl Moore.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stoletý britský veterán, který na jaře chůzí vybral miliony pro zdravotníky, leží v nemocnici s covidemVideo: Reuters

Ve svých sto letech zažil kapitán Thomas Moore, veterán druhé světové války, neobyčejný závěr svého bohatého života. Poté, co se mu povedlo vybrat více než miliardu na podporu zdravotníků bojujících s koronavirem v první linii, získal i díky své skromnosti a nadhledu uznání celé Británie a královna ho pasovala na rytíře.

Celá Británie naposledy zatleskala kapitánu Moorovi

Koronavirus

Když na začátku února zemřel na zápal plic oslabený koronavirovou infekcí, Británie se zahalila do smutku. Sir Thomas Moore se pak dočkal ovací z oken a zápraží britských domácností podobně jako na jaře zdravotníci.

„Bylo by vtipné, kdybych se mohl seshora koukat a pochechtávat se všem těm, co kvůli mně dělají takové haló,“ zmínil své poslední přání ohledně pohřbu kapitán Moore.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám