Hlavní obsah

Rekord mířil od kostiček ke hvězdám

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší v Česku a druhý největší na světě je model hvězdné lodi Millenium Falcon, který z dílků stavebnice Lego postavil Radek Popík z Meziny u Bruntálu. Certifikát o rekordu obdržel v Pelhřimově ještě před českou premiérou deváté epizody Star Wars, které se fanoušci kultovní ságy ve čtvrtek dočkají.

Foto: Jana Pechová, Právo

Radek s rekordním modelem. Tomu nechybí kompletní interiéry, svítící věž či laserová děla, přesně jako ve filmu.

Článek

Aktuálně 16letý student bruntálského gymnázia začal se stavbou rekordní hvězdné lodi ve 14 letech. Splnil si tím svůj sen, který snil od okamžiku, kdy svět Lego přivedl na trh stavebnicový set stejné lodi v podstatně menším měřítku. Pro Radka byla ale stavebnice cenově nedostupná.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Do detailu propracovaný model, na kterém student pracoval takřka rok

Kluka, který prvních deset umolousaných kostiček objevil už jako předškolák mezi hračkami zděděnými po mnohem starším bratrovi, přivedla tvořivá vášeň do prostředí výstav mezi stejné nadšence v 11 letech. Díky tomu zjistil, jak a kde nejvýhodněji sehnat potřebné dílky.

Do stavby rekordního modelu, s nímž letos v únoru bodoval v Dánsku na celosvětové výstavě Lego World, se pustil 4. listopadu 2017, hotovo měl v červenci 2018. Loď s kompletně vybavenými interiéry přesně dle filmové předlohy má na délku přes 160 cm, na její stavbu bylo použito přes 70 tisíc dílků. Není bez zajímavosti, že z kdysi Radkem vytoužené stavebnice se dal postavit model zhruba třetinový s desetkrát menším počtem dílků a cena by ho vyšla téměř nastejno.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Detailní záběr modelu

„Dělal jsem to sám. Až v závěru, kdy naši začali věřit, že to dokončím, mi taťka radil a pomohl například s osvětlením,“ popsal mladý konstruktér, který si musel celý model odkoukaný z obrázků na internetu či filmové předlohy mj. rozplánovat a převést do odpovídajícího měřítka.

„Nejdřív jsem to postavil v celku, ale pak jsem zjistil, že to nedostanu ze dveří. Tak jsem to znovu předělal na moduly,“ přidal jeden ze zlomových momentů titěrné práce, která mu zabrala během více než osmi měsíců veškerý volný čas, čerstvý rekordman.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Radek Popík vytvořil model ze stavebnice Lego.

O tom, že by se stal jednou členem exkluzivního týmu návrhářů lega, si snít ani netroufá; považuje to za nedosažitelné. Rád by však brzy překonal svůj vlastní rekord a „trumfnul“ zatím největší lego model Millenia Falcon na světě.

Ten je registrován v Austrálii a měří přes čtyři metry. Radkův již propočítávaný a zakreslovaný by měl být zhruba o metr delší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám