Hlavní obsah

Pro Umu je práce terapií

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy sklízí ovace za hlavní roli v Tarantinově krváku Kill Bill, prožívá Uma Thurmanová osobní drama. Nečekaný krach pětiletého manželství s Ethanem Hawkem (32) však nese třiatřicetiletá přebornice v bojových uměních statečně.

Foto: ÚMO 3

Policie chce informace z fotopastí využívat 24 hodin denně. Cena jedné fotopasti činí 7 000 korun.

Článek

"Během intenzívního tréninku jsem si na fyzickou bolest zvykla. Filozofie bojových umění postaví člověka na nohy i psychicky, což mi teď nesmírně pomáhá. Ethanův odchod byla sice rána pod pás, ale hlavní je, že mi zůstaly děti. Přesto musím přiznat, že být pracující matkou je náročné. Určitě to není nic pro slabochy," prohlásila matka pětileté Mayi a dvouletého Levona.

Kill Bill

Natáčení snímku Kill Bill opravdu nebylo snadné. Tím spíš, že s přípravou role začala už necelé tři měsíce po porodu. Měla přitom jen jednu podmínku: "Řekla jsem, že budu pracovat až do roztrhání těla, ale ať po mně nikdo nechce, abych se vzdala svého dítěte. Miminko musím mít u sebe."

Všechno splnila do puntíku. Shodila třicet kilo, která nabrala v těhotenství, s nasazením hrála ve většině bojových scén a nikdy si nestěžovala. "Kojila i při výcviku. Nevím sice jak, ale zvládla to. Nevěřila bych tomu, kdybych to neviděla na vlastní oči," prozradila kolegyně Julie Dreyfusová.

Když po stopětašedesáti dnech natáčení konečně skončilo, Thurmanová přiznala: "Byla jsem úplně vyždímaná. Nikdy bych si nepomyslela, že něco může být tak strašně namáhavé."

Vyrovnání se s rozchodem

S Hawkem se do sebe zamilovali v roce 1997 při natáčení filmu Gattaca. Jejich dosud ideální a za vzor dávané manželství začalo mít problémy v létě, kdy se proslechlo, že Hawke má poměr s jinou. V Montrealu, kde natáčel film Taking Lives, se seznámil s dcerou majitele místní textilní továrny Jennifer Perzowovou (22). A na podzim se už Ethan na newyorský Manhattan k Umě a dětem nevrátil a odstěhoval se do blízkého hotelu. S Thurmanovou se setkal až minulý měsíc u advokáta. Podle spolehlivých zdrojů se rozešli a teď zvažují, co dál.

Rozchod byl pro Thurmanovou trpký, i když na propagačním turné k snímku Kill Bill na sobě nedala nic znát. Jak uvádějí její přátelé, plný diář je pro ni možná nejlepší terapií. "Uma hraje silnou ženu a chce ukázat, že taková dokáže být i ve skutečném životě. Přesně to jsme od ní čekali," řekl o dva roky starší Umin bratr Ganden.

Britskému listu Daily Mirror herečka nedávno řekla: "Snažím se s touto situací vyrovnat. Člověk musí být statečný, aby to ustál s noblesou. Zachránila mě rodina, je pro mě vším. Když jsem najednou zůstala s dvěma dětmi sama, došlo mi, co všechno pro mě znamená."

Zázemí v rodině

Podle kolegů je Uma vynikající matka. "Umí mít ráda, je skromná a přátelská a vůbec není sobecká," tvrdí Samuel L. Jackson, její partner z Pulp Fiction. Tyto vlastnosti získala po rodičích, kteří jsou podle ní vzácní a báječní lidé. Otec Robert přednáší na Kolumbijské univerzitě historii Tibetu a buddhismus. Je blízký přítel dalajlamy, který ho jako prvního člověka ze Západu vysvětil na buddhistického mnicha. Před lety založil společně s Richardem Gerem Tibetský dům v New Yorku, který spravuje matka Umy, bývalá modelka Nena von Schlebruggeová.

"Jsme z věřící rodiny, ale ani já, ani moji tři bratři jsme nebyli vychováni jako náboženští fanatici. Rodiče nás učili ctít a vážit si osobností, ale zároveň nebát se ptát, mít vlastní názor a jít vlastní cestou. Díky nim z nás vyrostli výrazní jedinci," vysvětluje Uma. Výstižně Thurmanovou charakterizoval John Malkovich, který s ní hrál v Nebezpečných známostech: "Má tělo bohyně a k tomu neuvěřitelně velký mozek.

Maximální nasazení

Návrat Thurmanové na filmové plátno přivítali diváci s nadšením. Jak pravila, samotnou ji to překvapilo. "Nikdy jsem si nemyslela, že budu kdy požádána, abych hrála tak drsnou roli. Než jsem se s ní vyrovnala, často jsem myslela, že se zhroutím, nevydržím tu bolest a vypětí. Síla nevzdat to byla ale silnější."

Uma k sobě vždycky dovedla být přísná a tvrdá. Když před lety v Londýně točila roli špiónky Emmy Peelové pro Mstitele, trvala na tom, aby většinu krkolomných kousků dělala sama bez kaskadéra. "V jedné scéně visela na hořícím balónu sedm metrů nad zemí, ačkoli se bojí výšek. Bylo to riskantní, ale nedala si to rozmluvit," vzpomíná ještě dnes režisér snímku Jeremiah Chechik.

Ideální Nevěsta

Režisér krvavého opusu Quentin Tarantino tedy dobře věděl, co dělá, když nechtěl pro hlavní roli žádnou jinou a kvůli těhotenství Umy raději natáčení o rok odložil. V jednom z rozhovorů pro časopis Cinema uvedl: "Scénář jsem jí psal přímo na tělo, byla pro mě jakýmsi středobodem, nedokázal jsem si prostě představit, že bych Billa točil bez ní. Potřeboval jsem, aby mu dodala lidský rozměr, potřeboval jsem její srdce, její krásu. Pro mě je totiž Uma ztělesněním pravé filmové krásy stejně jako třeba Greta Garbo. Navíc ústřední postavu Nevěsty nemohla hrát herečka, která nerodila a nebyla matkou. I proto byla Uma ideální."

Reklama

Související témata:

Související články

Uma Thurmanová je zase volná

Hollywoodská herečka Uma Thurmanová se rozchází s manželem a otcem svých dvou dětí, hercem Ethanem Hawkem. Důvodem jsou jeho milostné pletky s dvaadvacetiletou...

Ethan Hawke se chce udobřit s Umou

Filmový krasavec Ethan Hawke hodlá využít vánoční atmosféry, aby se usmířil s bývalou manželku Umu Thurmanovou, hvězdu snímku Kill Bill. Vánoce totiž letos...

Výběr článků

Načítám