Hlavní obsah

Přispěla královna princi Andrewovi na odškodnění „krvavými penězi“? Skandál pokračuje

Mohlo by se zdát, že finančním vyrovnáním, které přislíbil princ Andrew Virginii Giuffreové, by jeho skandál mohl skončit. Nic by nebylo dál pravdě. Britská média totiž spekulují, že na vyrovnání se nakonec podílela i jeho matka, britská královna Alžběta II. To by ve výsledku mohlo mít na královskou rodinu horší dopad než samotný soudní proces.

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew

Článek

Osmatřicetiletá Giuffreová loni obvinila prince Andrewa, že ji fyzicky a sexuálně napadl, když mu ji k sexu nabízel miliardář Jeffrey Epstein. Princ nařčení odmítal, když však mělo dojít k soudnímu procesu, raději se tento týden dohodl na mimosoudním vyrovnání v nespecifikované výši.

Britská média nicméně spekulují o odškodném ve výši 12 milionů liber (zhruba 350 milionů korun). Podle oficiálního prohlášení by část odškodnění měla být darována přímo charitě Virginie Giuffreové, která podporuje oběti sexuálních trestných činů.

A právě královna se měla postarat o částku, která zamíří charitě, a to ve výši 2 milionů liber (58,4 milionu korun). „Královna nemůže platit přímo oběti sexuálního násilí, která obvinila jejího syna. Ale celá dohoda byla postavená tak, aby mohla darovat významnou částku jako charitativní dar,“ uvedl zdroj z Paláce britskému bulvárnímu deníku Mirror.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Královna Alžběta II.

Celé znění oznámení mimosoudního vyrovnání doručeného newyorskému soudci Lewisi A Kaplanovi, jehož autory jsou obě strany sporu:
Virginia Giuffreová a princ Andrew dosáhli mimosoudního vyrovnání. Jakmile paní Giuffreová obdrží vyrovnání (jehož výše se nezveřejňuje), strany podají návrh na zamítnutí žaloby. Princ Andrew má v úmyslu poskytnout značný dar charitativní organizaci paní Giuffreové na podporu práv obětí.
Princ Andrew nikdy neměl v úmyslu očernit osobnost paní Giuffreové a uznává, že trpěla jak jako prokázaná oběť zneužívání, tak v důsledku nespravedlivých veřejných útoků. Je známo, že Jeffrey Epstein po mnoho let obchodoval s bezpočtem mladých dívek.
Princ Andrew lituje svého spojení s Epsteinem a oceňuje statečnost paní Giuffreové a dalších přeživších, kteří se postavili na obranu sebe i ostatních. Zavazuje se, že projeví lítost nad svým spojením s Epsteinem tím, že podpoří boj proti zlu, které obchodování s lidmi za účelem sexu představuje, a že bude podporovat jeho oběti.

Palác, jak to i v méně závažných případech bývá zvykem, zprávy nijak nekomentoval. Ještě v lednu se v souvislosti s tím, že princ Andrew prodává svou horskou chatu ve Švýcarsku v hodnotě 17 milionů liber (496 milionů korun), se spekulovalo, že se královna na soudním procesu svého syna odmítá jakkoliv finančně podílet.

Jenže když se objevila možnost soudního vyrovnání, princ Charles a královna Alžběta podle bulvárního deníku Sun nabídli Andrewovi půjčku, aby byla dohoda uzavřena co možná nejrychleji. V březnu se totiž uskuteční vzpomínková mše za loni zemřelého prince Philipa a Andrew by se jí měl zúčastnit. Prodej horské chaty je sice už na spadnutí, ale uzavřen ještě nebyl.

Šla část vyrovnání z veřejných peněz?

Celý skandál se přesunul i do politické roviny. Britská veřejnost i politici totiž v případu požadovali naprostou transparentnost, kterou by mohlo zajistit jen soudní jednání. Mimosoudní dohodu tak řada lidí i společenských komentátorů vnímá jako zametání pod koberec.

Britský princ Andrew se dohodl na finančním vyrovnání s Giuffreovou

Evropa

Druhou otázkou pak je, odkud se peníze na vyrovnání vzaly. Královna mohla svému synovi finančně pomoci ze zisků svého z Lancasterského vévodství. Dědictví Lancasterů od konce 15. století patří britským panovníkům a královně ročně generuje soukromé příjmy ve výši 23 milionů liber (671 milionů korun).

Královská rodina rovněž dostává peníze od daňových poplatníků, díky tzv. Sovereign Grant. Ty jsou však určeny striktně pro výkon královských povinností. A někteří politici, mezi nimi nejhlasitěji bývalý ministr pro státní správu Norman Baker, chtějí, aby parlament prošetřil, odkud se peníze na vyrovnání vzaly.

Princ Andrew čelí i finančním ranám

Evropa

„Pokud jsou v případu použity veřejné peníze, máme právo to vědět. Nemyslím si, že by veřejnost chtěla podporovat penězi vévodu z Yorku,“ uvedl bývalý poslanec za Liberálně demokratickou stranu.

„Je naprosto opodstatněné, že veřejnost chce vědět, jakou roli hrály její peníze v tomto urovnání. Ukázalo by to i změnu v chování prince Andrewa, pokud doteď postupovala s naprostou otevřeností a čestností,“ rýpla si labouritska Jess Phillipsová, jejíž agendou je problematika domácího násilí.

Nejhorší skandál od dob abdikace krále

Podobného názoru je i odborná veřejnost. „Ani penny by z veřejných peněz neměla jít na urovnání, které si efektivně kupuje mlčenlivost oběti a vykoupí prince z civilního procesu,“ uvedla doktorka Charlotte Proudmanová, právnička z Cambridgské univerzity specializující se na problematiku násilí vůči ženám.

Princ Andrew prodává zimní hnízdečko, aby měl na právníky. Královnina peněženka zůstane zavřená

Zahraniční

A právě snaha co nejrychleji se zbavit skandálu může paradoxně přinést mnohem větší PR katastrofu. Spisovatel a publicista A. N. Wilson ji ve svém komentáři pro bulvární deník Daily Mail přirovnal k abdikaci Edvarda VIII. v roce 1936. „Megxit najednou vypadá jako pouhé rozlití šálku na palácové zahradní slavnosti,“ napsal Wilson.

Pokud královna přispěla ze svého, píše Wilson, pak se finančně podílela na odškodném, které bývalý britský vrchní státní zástupce Nazir Afzal označil jako „krvavé peníze“. To je samo o sobě dost špatné, podotýká Wilson, ale jestli byli použity peníze daňových poplatníků, je to snad ještě horší.

„Už se neptáme, jestli je pravdivý příběh prince Andrewa nebo Virginie. Místo toho se ptáme: Kdo si koupil její mlčení?“ píše Wilson. V budoucnosti tak opět nepochybně podle Wilsona přijde na přetřes otázka financování královské rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám