Hlavní obsah

Příběh baristy, který neobsloužil ženu bez roušky, má hořké pokračování

Novinky, nčs

Všechno začalo, když barista kavárenské sítě Starbucks koncem června odmítl obsloužit jednu ze zákaznic. Žena přišla do kavárny v americkém San Diegu bez roušky a barista Lenin Gutierrez se odkázal na platné nařízení podniku. Místo pochopení se však dočkal sprostých nadávek. Za mladíka se naopak postavili lidé na internetu a ve vyhlášené sbírce pro něj vybrali přes dva a čtvrt milionu korun. Nárok na část peněz si ale začala dělat i dotčená zákaznice.

Foto: Profimedia.cz

Logo kavárny Starbucks. Ilustrační foto

Článek

„Dýška pro Lenina”. Takovou akci rozjel šestadvacetiletý Matt Cowan. Ten se sice s baristou vůbec nezná, ale napadlo ho vytvořit pro něj finanční sbírku. Jejím cílem bylo vybrat 1000 dolarů (23 tisíc korun). Příběh ale překročil svůj stín a lidé poslali do sbírky více než 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun).

„Chtěl po ní jen to, aby si nasadila roušku, aby byla v bezpečí ona i ostatní,“ řekl stanici CNN Cowan. Gutierrez sám je podle svých slov poctěn a ohromen. Díky štědrosti lidí plánuje splnit si svůj sen a pokusit se o profesionální dráhu tanečníka. Část peněz rovněž hodlá rozdat charitativním organizacím v San Diegu.

Do celé situace se však opět vložila Amber Gillesová, která do provozovny přišla bez roušky a zasypala baristu nadávkami a vulgárními gesty. Následně právě ona sdílela na sociální sítě fotografii z kavárny, místo pochopení se ale setkala s kritikou.

Baristovi, který neobsloužil ženu bez roušky, poslali lidé miliony

Koktejl

Ani to ji neodradilo od boje za svoji pravdu. „Bylo to diskriminační, ale zdá se, že to všem přijde v pohodě,” myslí si 24letá žena. Uvedla, že pro absenci roušky na svém obličeji měla pádné důvody. „Trpím dušností, mám astma, závratě a kolísá mi tepová frekvence,” vysvětlila. Svoje tvrzení pak podložila lékařskou zprávou od nejmenovaného lékaře ze San Diega.

Když se televizní stanice KGTV ženy zeptala, jestli nepřemýšlí o omluvě baristovi, reagovala Gillesová rázně. „V žádném případě se omlouvat nebudu. Stojím si za tím, že jsem se stala obětí diskriminace, a v tomhle případu jsem já ta postižená,” stojí si za svým.

Jména se pletou v jednom kuse, chlácholil poníženou muslimku manažer známé kavárny

Amerika

Aby potvrdila, že to myslí vážně, zahájila debatu s několika právníky, se kterými probrala možnost ucházet se o polovinu vybrané částky. Nakonec ale usoudila, že všichni právníci stojí moc peněz, a plánuje místo toho rozjet finanční sbírku na svoji vlastní podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám