Hlavní obsah

Baristovi, který neobsloužil ženu bez roušky, poslali lidé miliony

Právo, Novinky, znk, tcs

Zaměstnanec kavárenské sítě Starbucks v americkém San Diegu napomenul minulé pondělí jednu ze zákaznic, aby si nasadila roušku, jinak ji podle platných nařízení nebude moci obsloužit. Místo pochopení se však dočkal pouze vulgarismů a urážek. Svou frustraci poté žena ventilovala i na Facebooku, kde zveřejnila fotku mladíka s rozhořčeným komentářem. Soucitných reakcí se však nedočkala. Lidé se naopak hromadně postavili právě za obsluhu kavárny. A nejenom virtuálně.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Starbucks

Článek

Lenin Gutierrez (24) byl minulé pondělí ráno na kase, když vešla Amber Lynn Gillesová bez roušky a objednala si u něj kávu. Mladík se jí ovšem napřed zeptal, jestli nemá u sebe roušku. Než ji ale stačil odkázat na podnikové nařízení, které od zákazníků vyžaduje její nošení uvnitř provozovny, ukázala mu prostředník a začala mu hlasitě nadávat.

Nakonec si jej vyfotila a zveřejnila snímek na sociálních sítích. „Představuji vám Lenina ze Starbucksu, který mě odmítl obsloužit, protože jsem neměla roušku. Příště si počkám na policajty a donesu si lékařské potvrzení (o negativním testu),“ uvedla Gillesová.

Odpůrkyně nošení roušek se ale přepočítala. Na sociálních sítích se začaly množit kritické komentáře k jejímu jednání. „Když nechceš nosit roušku, je to na tobě. Nikdo tě nenutí. Ale každý obchod může odmítnout tě obsloužit,“ zněla jedna z mnoha naštvaných reakcí.

Normálně by tím příběh o hysterické zákaznici skončil nebýt 26letého Matta Cowana. Ten Guttierreze vůbec nezná, ale napadlo ho vytvořit pro něj veřejnou sbírku. „Chtěl po ní jen to, aby si nasadila roušku, aby byla v bezpečí ona i ostatní,“ řekl stanici CNN Cowan.

Dívce přinesla slávu i peníze její sbírka 37 tisíc pulců

Koktejl

Akce s názvem „Dýška pro Lenina“ měla za cíl vybrat 1000 dolarů, aby lidé ukázali svou podporu. Jenže díky virálnímu příběhu se k úternímu odpoledni povedlo vybrat již 98 330 dolarů (zhruba 2,3 milionu korun).

Cowan uvedl, že všechny peníze půjdou přímo Gutierrezovi. Mladíkovi proto domluvil schůzku s finančním poradcem, který mu poradí, jak velkou sumu peněz co nejlépe investovat. Gutierrez sám je podle svých slov poctěn a ohromen. Díky štědrosti lidí plánuje splnit si svůj sen a pokusit se o profesionální dráhu tanečníka. Část peněz rovněž hodlá rozdat charitativním organizacím v San Diegu.

Reklama

Výběr článků

Načítám