Hlavní obsah

Příběh baristy, který neobsloužil ženu bez roušky, má hořké pokračování

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno začalo, když barista kavárenské sítě Starbucks koncem června odmítl obsloužit jednu ze zákaznic. Žena přišla do kavárny v americkém San Diegu bez roušky a barista Lenin Gutierrez se odkázal na platné nařízení podniku. Místo pochopení se však dočkal sprostých nadávek. Za mladíka se naopak postavili lidé na internetu a ve vyhlášené sbírce pro něj vybrali přes dva a čtvrt milionu korun. Nárok na část peněz si ale začala dělat i dotčená zákaznice.

Foto: Profimedia.cz

Logo kavárny Starbucks. Ilustrační foto

Článek

„Dýška pro Lenina”. Takovou akci rozjel šestadvacetiletý Matt Cowan. Ten se sice s baristou vůbec nezná, ale napadlo ho vytvořit pro něj finanční sbírku. Jejím cílem bylo vybrat 1000 dolarů (23 tisíc korun). Příběh ale překročil svůj stín a lidé poslali do sbírky více než 100 tisíc dolarů (2,3 milionu korun).

„Chtěl po ní jen to, aby si nasadila roušku, aby byla v bezpečí ona i ostatní,“ řekl stanici CNN Cowan. Gutierrez sám je podle svých slov poctěn a ohromen. Díky štědrosti lidí plánuje splnit si svůj sen a pokusit se o profesionální dráhu tanečníka. Část peněz rovněž hodlá rozdat charitativním organizacím v San Diegu.

Do celé situace se však opět vložila Amber Gillesová, která do provozovny přišla bez roušky a zasypala baristu nadávkami a vulgárními gesty. Následně právě ona sdílela na sociální sítě fotografii z kavárny, místo pochopení se ale setkala s kritikou.

Baristovi, který neobsloužil ženu bez roušky, poslali lidé miliony

Koktejl

Ani to ji neodradilo od boje za svoji pravdu. „Bylo to diskriminační, ale zdá se, že to všem přijde v pohodě,” myslí si 24letá žena. Uvedla, že pro absenci roušky na svém obličeji měla pádné důvody. „Trpím dušností, mám astma, závratě a kolísá mi tepová frekvence,” vysvětlila. Svoje tvrzení pak podložila lékařskou zprávou od nejmenovaného lékaře ze San Diega.

Když se televizní stanice KGTV ženy zeptala, jestli nepřemýšlí o omluvě baristovi, reagovala Gillesová rázně. „V žádném případě se omlouvat nebudu. Stojím si za tím, že jsem se stala obětí diskriminace, a v tomhle případu jsem já ta postižená,” stojí si za svým.

Jména se pletou v jednom kuse, chlácholil poníženou muslimku manažer známé kavárny

Amerika

Aby potvrdila, že to myslí vážně, zahájila debatu s několika právníky, se kterými probrala možnost ucházet se o polovinu vybrané částky. Nakonec ale usoudila, že všichni právníci stojí moc peněz, a plánuje místo toho rozjet finanční sbírku na svoji vlastní podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám