Hlavní obsah

Při drogové razii objevili desítky zamražených plchů. Jde o mafiánskou delikatesu

Neobvyklý úlovek zaznamenala policie při zátahu na pěstírnu v jihoitalské Kalábrii. Při razii zabavila nejen zhruba 700 rostlin marihuany, ale též přes dvě stovky zmražených plchů velkých. Tito drobní, v Itálii chránění hlodavci jsou vyhledávanou pochoutkou na talířích italské mafie.

Foto: Profimedia.cz

Plch velký (ilustrační foto)

Článek

Zátah z minulého týdne ve městečku Delianuova by byl jen jedním z mnoha, který by jistě prošel bez povšimnutí italských či světových médiích. Zločinecká organizace Ndrangheta provozuje v horách na jihu Itálie řadu ilegálních pěstíren marihuany.

Jak ale v sobotu informoval italský deník La Repubblica, policisté kromě marihuany zabavili i 247 zmražených těl plchů velkých.

Pečený plch je oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou italských mafiánů. Zčásti proto, že plchové byli vyhledávanou pochoutkou již ve starém Římě, kdy byli vykrmování v klíckách a na stůl podáváni nadití mletým vepřovým, a zčásti proto, že jsou v Itálii plchové chráněni. To z nich dělá vzácnou delikatesu, ke které se běžný smrtelník jen tak nedostane.

Ndrangheta
Tato zločinecká organizace se během posledních dvaceti let stala nejmocnější italskou mafií. Srdce jejího působení leží v jihoitalském regionu Kalábrie, její aktivity se však rozšířily do celého světa (organizace působí i na východním Slovensku). Primárním ziskem je prodej drog, zejména kokainu. Příjmy Ndranghety se odhadují zhruba na 3 procenta italského HDP, tedy něco kolem 56 miliard dolarů ročně.

Do italských lesů vyráží denně desítky pytláků, kteří líčí právě na tato malá zvířátka, která pak ilegálně dodávají do vybraných restaurací.

Turista se podobal mafiánskému bossovi. Z restaurace putoval do věznice

Koktejl

Jak připomíná list Corriere della Sera, šéfové jednotlivých klanů činili ta nejdůležitější rozhodnutí právě nad talířem pečených plchů. Tento pokrm je rovněž často podáván při hostinách, na kterých jde o smíření jednotlivých klanů.

Při zátahu byli zatčeni tři lidé a kromě obvinění z přechovávání a pěstování marihuany na ně tak čekají i obvinění z pytláctví.

Reklama

Výběr článků

Načítám