Hlavní obsah

Prezident bláznů Polunin má svou laboratoř a chválí Bolka Polívku

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Francie

Světově známý ruský umělec a klaun Slava Polunin, který je také často nazýván prezidentem Akademie bláznů, zavítá se svým představením SnowShow v rámci turné také do Prahy. Ještě před jeho vystoupením v České republice ho kamera Novinek navštívila ve Francii, kde se nachází jeho takzvaná laboratoř bláznů.

Prezident bláznů Slava Polunin o Bolkovi Polívkovi: Je to největší blázen na světěVideo: Novinky

 
Článek

Polunin je komik tělem i duší, již jako dítě sklízel ovace se svými imitacemi Charlieho Chaplina. Na konci šedesátých let se začal angažovat v divadle pantomimy, první velký úspěch zaznamenal v roce 1982 v televizním vystoupení. Postupem let se propracoval na jednoho z nejznámějších komiků, klaunů, mimů a blázna všech bláznů.

„Jednou jsem se koukal v televizi na nějaký pořad, kde byla položena otázka, jestli jste šťastní. Přemýšlel jsem o tom asi týden a dospěl k závěru, že jsem. Chtěl jsem ale tuto informaci předat i dalším lidem, aby byli také šťastní. Pochopil jsem, že šťastní jsou pouze blázni,“ řekl Novinkám Polunin, proč se stal „bláznem”.

Polunina Novinky zastihly doma ve Francii v tzv. laboratoři bláznů. Sám Polunin přiznává, že je těžké popsat, co je to přesně za místo. „Je to jakási laboratoř, takže spojení kultury, umění a přírody,“ vysvětluje a provádí nás pozemkem o rozloze čtyř akrů.

Foto: Novinky

Tento dům dostal Polunin darem. Instalace trvala měsíc.

Zde najdete všechno myslitelné i nemyslitelné. Třeba instalaci devadesáti okem, plovoucí postele, dům ve stromě, nebo na míru postavený šanghajský dům. Každý si tu najde něco. Pro Polunina je ale podstatné, že bylo vše vytvořeno kreativním způsobem a s dobrým úmyslem.

Svátky bláznů

Do laboratoře se může přijít podívat kdokoliv, podmínkou ale je něco zde vyrobit, a něco darovat někomu dalšímu. K tomu slouží speciální dny bláznů, takzvané svátky nebo festivaly. Ten poslední byl například žlutý - všichni museli přijít ve žluté a vyrábět žluté věci. „I místní farmáři, které tu necháváme na těchto akcích prodávat své výrobky, vždy volají, jaké je téma, jak mají být oblečení,“ vypráví světoznámý klaun.

V zahradě je dokonce obřadní místo. Zde se přijímají noví „vystudovaní“ blázni. V rámci jakéhosi oficiálního ceremoniálu zde během třiceti let existence laboratoře přivítal Polunin ale pouhých 60 vystudovaných bláznů akademiků.

Foto: Novinky

Na Slavově pozemku najdete spousty zajímavostí a instalací.

„Jsou lidé normální, obyčejní blázni. Potom ti, kteří už nějaké úrovně dosáhli, a potom jsou až akademici. Během těch let jsme mohli přijmout asi jen 60 lidí,“ říká.

Učitel Bolek Polívka

Na dotaz Novinek, kdo je podle Polunina naším největším bláznem, odpověděl, že Bolek Polívka. Ten prý není bláznem pouze českým, ale světovým. Polunin se u něho prý kdysi i sám učil. „Taková zábava s tím člověkem byla. To je nejšťastnější člověk na světě a opravdový blázen,“ směje se při vzpomínce na Polívku.

Se svou show s názvem SnowShow vystoupí Polonin příští rok v březnu v pražském Divadle Hybernia. Na vystoupení v České republice se velmi těší, protože české publikum je dle jeho slov jedno z nejlepších. „Češi mají dobrý humor,“ tvrdí.

Foto: archiv divadla

Bolek Polívka na Letní scéně.

Reklama

Výběr článků

Načítám