Hlavní obsah

Pražská zoo slaví, narodilo se tam mládě orangutana

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zoologická zahrada zažila v úterý 17. listopadu svátek dvojnásobný. Na svět tam totiž přišlo mládě orangutana sumaterského. Jde teprve o třetího orangutana, který se v pražské zoo narodil.

Nově narozené mládě orangutana v pražské ZooVideo: Miroslav Bobek, Zoo Praha

 
Článek

Mládě přišlo na svět krátce před polednem. „Jako bych to tušil. Dopoledne jsem se rozjel do zoo – a chvilku poté, co jsem dorazil do kanceláře, mi přišla zpráva, že samička orangutana sumaterského Mawar začala rodit,“ napsal Miroslav Bobek, ředitel pražské zoo, když v prohlášení oznamoval radostnou novinu.

Porod proběhl bez větších komplikací a odpoledne se všichni orangutani včetně Mawar a novorozeného mláděte vydali do expozice v Indonéské džungli. Odtud také pocházejí první fotografie mláděte.

Foto: Miroslav Bobek, Zoo Praha

Mawar se o své mládě vzorně stará za dohledu dcery Diri.

Mládě už začalo pít a samice Mawar se o něj dobře stará. V rámci péče musí i pracně od malého orangutana odhánět i svou starší a velice zvědavou dceru Diri.

Pro jednatřicetiletou Mawar jde už o čtvrtého potomka, devatenáctiletý samec Pagy je otcem poprvé. Mládě je však důležité kvůli svým vzdálenějším kořenům. Je totiž vnukem legendárního samce Kamy, který se narodil rodičům pocházejícím z volné přírody.

Úspěch ve Dvoře Králové. Narodilo se mládě vzácného hrošíka

Koktejl

„Novorozené mládě je jediným pravnoučetem orangutanů, kteří přišli do zoo z lesů Sumatry, a je proto geneticky mimořádně cenné. Dokonce si troufám tvrdit, že nejcennější v Evropě,“ uvedl Bobek.

Následující dny budou matka i mládě pod bedlivým dohledem ošetřovatelů. „Snad všechno dobře dopadne a 17. listopad pro nás bude rovnou dvojitý svátek. Byl by to velký úspěch našich chovatelů i celé Zoo Praha,“ přeje si Miroslav Bobek.

Reklama

Výběr článků

Načítám