Hlavní obsah

Prababička z lágru září na TikToku

Právo, vpl

Lily Ebertová (97), která přežila holocaust, se s pomocí pravnuka Dova Formana (17) stala hvězdou sociální sítě TikTok, když si její příspěvek nenechalo ujít 1,5 milionu followerů.

Foto: Profimedia.cz

Lily Ebertová na archivním snímku

Článek

„To, že se mi to povedlo, považuji za malý zázrak,“ svěřila se nedělníku The Sunday Telegraph trojnásobná matka, desetinásobná babička a 34násobná prababička.

Lily, jež se narodila v Maďarsku, deportovali na sklonku roku 1944 s celou rodinou do Osvětimi. Matku Ninu, mladšího bratra Bélu a mladší sestru Bertu odvedli z rampy do plynových komor, zatímco Lily a její sestry Renée a Piri byly vybrány na práci v táboře.

Čtyři měsíce po příjezdu do tábora byly Lily a její dvě sestry převezeny do muniční továrny poblíž Lipska, kde pracovaly až do osvobození spojeneckými vojsky v roce 1945.

Počet uživatelů služby TikTok v ČR se za rok zdvojnásobil

Software

Během pandemie přišel Dov s nápadem šířit prababiččino vyprávění na sociálních sítích. Na videu pro TikTok ukázala vytetované číslo a odpověděla několik otázek o utrpení v Osvětimi.

Na začátku roku Lily Ebertová překonala covid-19. „Ještě nejsem připravena zemřít. Ráda bych toho ještě dost povyprávěla,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám