Hlavní obsah

Podívejte se na dno populárního lomu Velká Amerika, který se otevírá jen párkrát do roka

Novinky, Václav Toman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

praha

Lom Velká Amerika je oblíbeným místem pro výlety. Turisté se většinou kochají krásnou přírodou, v tyrkysově modré vodě se ale koupat nemohou. Nepřístupný lom se pro zvědavou veřejnost a potápěče otevírá jen několikrát do roka. Redaktor Novinek měl možnost se s kamerou podívat na dno lomu, a vy tak můžete zhlédnout unikátní záběry.

BEZ KOMENTÁŘE: Unikátní záběry ze dna lomu Velká Amerika Video: Novinky

 
Článek

Do lomu vjíždíme skrze 130 metrů dlouhý tunel ve skále, který jinak bývá většinu dní v roce uzavřen. Na konci strmé kamenité cesty se před námi otvírá 65 metrů hluboké dno vápencového lomu se dvěma jezírky.

Ponor zahajujeme v menším jezírku na levé časti lomu. Oproti většímu jezeru je zde totiž díky kamenitému dnu bez velkého množství sedimentu lepší viditelnost.

Foto: Novinky

Vstupní tunel do lomu Velká Amerika

Mírně svažité dno pomalu sestupuje až do hloubky devíti metrů. Vstup do vody je i s potápěčskou výstrojí díky mírnému svahu poměrně komfortní. O něco méně komfortní je už teplota vody, která dosahuje začátkem října pouhých 13 stupňů Celsia.

Foto: Novinky

Pozůstatky techniky na dně lomu Velká Amerika

Po necelých deseti minutách ponoru se před námi otevírá dno jezera, které ukrývá různé pozůstatky těžební techniky. Vidíme trubky, pneumatiky, ale také atrakce pro potápěče, jako sochy vodníků, miniaturu egyptské pyramidy, kostlivce nebo vzkaz v láhvi. Předměty sem umístili nadšenci do potápění, aby sloužily jako orientační body a objekty k fotografování.

Foto: Novinky

Sochy vodníků v lomu Velká Amerika

Na rybí obyvatele lomu příliš velké štěstí nemáme. Několik zvědavých okounů si připlulo prohlédnout naši kameru, ale to je asi tak vše. V čisté vodě lomu ale žijí také raci, kapři či karasové. K druhému jezeru, které je součástí lomu, už jsme se bohužel nedostali, protože lom byl pronajatý pouze do 13:00 a na druhý ponor už tedy nezbyl čas, tak snad někdy příště.

Foto: Novinky

Kameru si připlul obhlédnout zvědavý okoun.

Komplex lomů Amerika se nachází na území obce Mořina. Součástí komplexu jsou lomy Velká Amerika, Malá Amerika a Mexiko. Lom Velká Amerika svou velikostí 750 metrů na délku a 150 metrů na šířku patří mezi největší zdejší lomy. Na dně lomu se v hloubce 65 metrů nachází dvě jezírka s maximální hloubkou devět metrů.

Všechny lomy v oblasti obce Mořina vznikly v minulém století a těžil se v nich vápenec. Na Velké Americe se těžilo do roku 1963, kdy se zde zřítila jihovýchodní stěna lomu. Kvůli vysokým nákladům na zabezpečení lomu se ale majitel rozhodl lom zavřít a těžba se přestěhovala do lomu na Čeřince.

Foto: Novinky

Lom Velká Amerika

Lom v minulosti posloužil jako filmová lokace několika titulům, z těch nejznámějších například Limonádový Joe, Malá mořská víla a ze zahraniční produkce například Babylon A.D.

Vstup do lomu je během roku zakázán a za porušení zákazu hrozí pokuta ve výši 15 tisíc korun. Pokud se však i tak chcete do lomu podívat, můžete si ho za poplatek pronajmout. Několikrát do roka se zde pořádají také exkurze do štol.

Čundráci nechali beznohého kamaráda v lomu Amerika, uvízl tam na dva dny

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám