Hlavní obsah

Po téměř 2000 letech po výbuchu našli v Pompejích těla dvou mužů

Novinky, zkr
Pompeje

Ostatky dvou mužů, kteří zahynuli při tragickém výbuchu sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu, našli v Pompejích, informovalo v sobotu italské ministerstvo kultury. Těla byla nalezena v listopadu v oblasti Civita Giuliana, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pompejích objevili ostatky dvou mužů, zasypaných popelem po výbuchu sopky v roce 79 našeho letopočtuVideo: Reuters

 
Článek

Jednou z obětí byl muž vysokého postavení ve věku mezi 30 a 40 lety, uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení. Pod jeho krkem se našly stopy teplého vlněného pláště. Druhý, kterému bylo mezi 18 a 23 lety, byl oblečen do tuniky a měl několik rozdrcených obratlů. To naznačuje, že to byl pravděpodobně otrok, který dělal těžkou práci.

Pozůstatky byly objeveny v okolí velké vily vzdálené zhruba 700 metrů severozápadně od Pompejí, kde už archeologové učinili nálezy dříve. „Tyto dvě oběti zřejmě hledaly útočiště, když byly v 9 hodin ráno smeteny pyroklastickým proudem. Ten zničil kompletně horní část města a zabíjel každého, kdo mu stál v cestě,“ řekl Massimo Osanna, ředitel Archeologického parku v Pompejích.

Pompeje byly kdysi domovem 13 tisíc obyvatel, když je v roce 79 zasypal popel po erupci sopky Vesuv a město tak zamrazil v čase. Až do 16. století nebyly ruiny odhaleny, první organizované exkavační práce začaly okolo roku 1750. Od roku 1997 jsou Pompeje zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám