Hlavní obsah

Pilot se při nehodě zmenšil o dva centimetry

Novinky, nčs

Pád letadla je pro řadu lidí doslova noční můrou a není se čemu divit. Za sebou ho má britský pilot Dave Unwin. Ten minulý týden s letounem havaroval, ale pád jako zázrakem přežil. Bez následků přesto nezůstane. Nepříliš vysoký muž přišel o dva centimetry své výšky.

Foto: Profimedia.cz

Z nehody oba piloti vyvázli živí.

Článek

Unwin havaroval se strojem Hawker Sea Fury z roku 1951 u města Duxford v hrabství Cambridgeshire. V rychlosti zhruba 240 kilometrů v hodině nouzově přistál na poli a po chvíli narazil do stromu. V tu chvíli v kokpitu seděl kromě 59letého pilota také jeho kolega Eskil Amdal.

Ve vzduchu zkušení piloti předváděli v rámci focení pro magazín akrobatické kousky, až do doby, než selhal motor a stroj začal mířit směrem k zemi. Zatímco Amdal převzal kontrolu nad řízením, Unwin hledal pole vhodné k nouzovému přistání.

Foto: Profimedia.cz

David Unwin (vlevo) přežil pád letadla.

„Měli jsme být mrtví, o tom vůbec nepochybuju. O létání něco vím a tohle je zázrak,” uvedl Unwin, jenž je otcem dvou dětí. Oba piloti utrpěli „pouze” zranění, která je neohrožovala na životě.

Přišel o dva centimetry

Unwin si odnesl z nehody zlomené žebro, oděrky a frakturu tří obratlů, což vedlo ke změně jeho výšky. „Před nehodou jsem měřil 172 centimetrů, teď mám 170. Chtěl jsem hubnout, teď to vypadá, že k tomu budu ještě muset vyrůst,” vtipkoval Unwin na adresu svých zranění.

Usaďte se do motoru z boeingu, na cenu se ale raději neptejte

Muži

„Díkybohu je Eskil zkušený pilot a měl dostatek kuráže dostat nás dolů i s poruchou motoru. Náraz do stromu utrhl levé křídlo. Když jsme do něj narazili, bylo to v rychlosti zhruba 200 kilometrů v hodině,” vysvětlil Brit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám