Hlavní obsah

Ostravské slůně se má narodit na jaře, podle ultrazvuku je v pořádku

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Netrpělivě očekávané slůně, které se má v ostravské zoo narodit příští rok na přelomu zimy a jara, je podle výsledků speciálního veterinárního vyšetření zcela v pořádku. Ultrazvuk březí sloní mámy v zoo provedli odborníci z berlínského Leibnizova institutu. Právu to sdělila mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

V Zoo Ostrava proběhlo počátkem srpna speciální veterinární vyšetření Video: Zoo Ostrava

 
Článek

„Šestnáctiletá samice slona indického Vishesh byla ultrazvukem vyšetřena a ukázalo se, že mládě je v tuto chvíli velké zhruba 50 centimetrů, pohybuje se a zdá se být zcela v pořádku,“ sdělila mluvčí zoo s tím, že při speciálním veterinárním vyšetření ve sloním pavilónu bylo také odebráno sperma chovného samce Calvina, který je otcem ještě nenarozeného slůněte. Aby zoo zjistila, jak na tom je samec s plodností.

„Termín porodu odhadujeme na únor až březen roku 2014. Doufáme, že tentokrát po již prožitých zkušenostech se mladé slonici Vishesh podaří slůně nejen porodit, ale i úspěšně odchovat,“ líčila dále Kalousková. Připomněla tak fakt, že slonice je březí již podruhé. Předloni v březnu se jí podařilo na svět přivést sloního kluka, který se stal prvním slůnětem narozeným v Česku, po necelých dvou měsících ale uhynul. Pitva mláděte ukázala, že příčinou smrti byla celková sepse a selhání oběhového systému.

„Velmi pravděpodobně se narodil předčasně, měl velmi nízkou porodní váhu a od samého počátku u něj nešla vyloučit vrozená vada či jiné problémy spojené s jeho předčasným příchodem na svět. Kdyby se narodil ve volné přírodě, přežil by od narození jen několik hodin, možná několik dní,“ upozornil ředitel ostravské zoo Petr Čolas.

Dodal, že při srovnání s mladou sloní samičkou Rashmi, která se u nich další indické slonici narodila o více než měsíc později, byly rozdíly ve vzhledu a chování obou mláďat velmi markantní. Rashmi se totiž narodila těžší o 30 kilogramů a měla obrovskou chuť k jídlu. Uhynulý sameček naopak měl s přijímáním potravy potíže.

Určité riziko hrozí

Nicméně to, že první slůně tehdy nezkušené Vishesh přežilo téměř dva měsíce, má podle odborníků pro slonici, která je nyní opět březí, obrovský význam. Postupně se totiž učila, jak se ke slůněti chovat. Zpočátku totiž k němu byla i chvílemi agresivní, také se chovala často zmateně a vylekaně. Posléze se však stávala pečlivou matkou. „Vishesh má před sebou, vzhledem ke svému mládí, ještě mnoho dalších mláďat a jsme přesvědčeni o tom, že zkušenosti, které získala se svým prvorozeným mládětem, zúročí pří dalším porodu,“ upozornil ještě ředitel.

Zoo však upozorňuje, že i nyní určité riziko hrozí. „Nejsme všemocní, příroda je silnější než my. A každé zvíře je jiné a individuální. Jak tedy dopadne druhá březost Višeš a její druhý porod, nedokážeme odhadnout,“ upozornila ještě mluvčí ostravské zoo. Slonice bývají březí 22 až 24 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám