Hlavní obsah

Nová eurobankovka zlínské zoo se honosí ohroženým kivim

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Významné pocty se dočká první a jediný nelétavý pták kivi hnědý chovaný v českých a slovenských zoologických zahradách. Zoo Zlín samečkovi jménem Gerry nechala k jeho dvacátým narozeninám vytisknout suvenýrovou eurobankovku v hodnotě 0 euro.

Foto: Foto Zoo Zlín

Symbolická eurobankovka s nulovou hodnotou šla do prodeje v sobotu

Článek

Některou z devíti tisíc těchto eurobankovek si mohou návštěvníci Zoo Zlín koupit už v sobotu. „Byly vyrobeny v Paříži stejnou firmou a technologií, jaké se používají pro tisk klasických eurobankovek. Každý kus je unikátní díky pořadovému číslu, v současnosti se jedná o nejoblíbenější evropský suvenýr,“ přiblížila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Foto: Foto Zoo Zlín

Kivi hnědý

Zakoupením bankovky návštěvníci podpoří ochranu kiviů na Novém Zélandu. Na vybraný ochranářský program těchto opeřenců přímo v místě jejich přirozeného výskytu pošle Zoo Zlín celý výtěžek z prodeje.

„Je to poprvé ve slovenské a české emisi eurobankovek, kdy bude získaná částka z prodeje bankovek věnována na podporu jiného projektu,“ řekla mluvčí.

Karel Gott bude na pamětní eurobankovce

Koktejl

Ptačí symbol Nového Zélandu návštěvníci objeví pouze v osmi evropských zahradách. Patří mezi vzácné a ohrožené ptačí druhy.

Ještě před sto lety obývaly Nový Zéland miliony kiviů, současná populace se odhaduje kolem 70 tisíc jedinců. Hlavním problémem jsou zavlečení predátoři, například kuny, lasičky, zdivočelí psi a kočky, a také ztráta původního životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám