Hlavní obsah

Nevozte si na fotbalové mistrovství do Kataru drogy, hrozí vám smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovství světa ve fotbale se letos koná v netradičním termínu. Sportovci se do Kataru sjedou 21. listopadu, a jak je zvykem, do pořadatelské země se chystají také fanoušci z celého světa. Kupříkladu těm anglickým nyní doma doporučují, aby drogy ve vlastním zájmu nechali doma. Jde totiž doslova o život.

Foto: Profimedia.cz

Kokain. Ilustrační foto

Článek

Kokain patří ve Velké Británii k nejpopulárnějším drogám, a i když je pochopitelně nelegální, trest smrti za něj podobně jako v dalších evropských zemích nehrozí. To se však nedá říct o Kataru, kde jsou zákony podstatně přísnější a držitelům drog může hrozit skutečně trest nejvyšší.

Podle zákona z roku 1987 hrozí osobám, které do země pašují drogy, až 20 let vězení. V případě, že osoba bude mít na kontě škraloup z minulosti, může soud uložit doživotní trest, případně i trest smrti.

„V případě trestných činů souvisejících s drogami a omamnými látkami platí v Kataru nulová tolerance. Tresty za užívání, obchodování, pašování či pouhé držení drog jsou velmi přísné. Letiště jsou vybavena nejmodernějšími technologiemi, všechna zavazadla jsou skenována a zadrženy mohou být rovněž osoby, které v Kataru pouze přestupují,” varují britské vládní stránky.

V britském parlamentu to přehánějí s kokainem. Policie zasáhne

Zahraniční

Pozor i na léky

Pozor by si měli dát také lidé, kteří pravidelně užívají určité typy léků, které v Kataru mohou spadat mezi kontrolované látky. Tito lidé by měli mít oficiální předpis od lékaře či potvrzení z nemocnice, které bude opatřeno razítkem.

„Každý fanoušek, který se na turnaji bude chovat nevhodně a bude páchat trestnou činnost, může být po návratu do Velké Británie potrestán zákazem vstupu na stadiony, může být i zatčen a obviněn, nehledě na to, že k činům došlo v Kataru,” varoval fanoušky vrchní konstábl Mark Roberts, jenž dodal, že britská policie bude spolupracovat s Katarem na dopadení případných dealerů.

Pokud se tak chystáte na turnaj a chtěli byste si absenci české reprezentace vynahradit zakázanými látkami, dobře si svůj úmysl rozmyslete.

Reklama

Výběr článků

Načítám