Hlavní obsah

Německá katedrála oprášila ostatky svaté Korony – patronky boje proti epidemiím

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to světice, která patří mezi ty dnes už spíše zapomenuté. V době pandemie nového koronaviru je jméno svaté Korony – patronky boje proti epidemiím – opět připomínáno. I díky shodě jmen světice a skupiny RNA virů. Katedrála v německých Cáchách nyní ze své pokladnice vynesla na světlo relikviář s ostatky svaté Korony a připravila ho k vystavení až krize pomine.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V katedrále v Aachenu uchovávají relikvie svaté Corony, patronky ochraňující proti epidemiímVideo: Reuters

 
Článek

Více než pětadvacet let byl zhruba metr vysoký a 98 kilogramů těžký relikviář s ostatky svaté Korony uschován v pokladnici katedrály v Cáchách. Nyní je v rukách restaurátorů, kteří mají zlatem, stříbrem a slonovinou zdobené schráně dodat bývalého lesku.

Ke svaté Koroně se váže legenda O Koroně a Viktorovi. Viktor byl římský voják, sloužící v Damašku za vlády císaře Antonia Pia, kdy byli vyznavači křesťanské víry pronásledováni. Viktor se víry vzdát odmítl, byly mu vydloubnuty oči a následně byl sťat.

Počet obětí v Německu stoupl za den o 31 procent

Koronavirus

Ještě krutější osud potkal jeho šestnáctiletou ženu Koronu, v jiných pramenech uváděnou jako Stefanie či Stefanu (Korona je koruna latinsky, Stefanie pochází z řeckého slova pro korunu stéphanos). Jelikož svého manžela podporovala během mučení a dodávala mu víry, i ona byla zatčena. Následně byla popravena roztržením. Byla přivázána mezi ohnuté palmy, které byly následně uvolněny.

Právě kvůli způsobu smrti se stala patronkou dřevorubců. Kdy a jak se stala patronkou boje proti nákazám, není jasné.

Do Cách se Korona dostala už v 10. století

Ostatky svaté Korony přivezl do katedrály v Cáchách, jedné z nejstarších katedrál vůbec, král Otto III. v roce 997. Stejně jako legenda o Koroně, ani její ostatky pravděpodobně pravé nebudou. Obchod s částmi těl svatých ve středověku jenom kvetl a ne nadarmo se říká, že podle různých částí těl vystavených ve všech křesťanských svatostáncích by světci museli mít 12 prstů a z třísek Ježíšova kříže by se daly postavit takové kříže nejméně tři.

Vzhledem k době, kdy ostatky byly pořízeny, jsou však významnou křesťanskou kulturní památkou. Až do roku 1911 byly umístěny v hrobce katedrály, následně byly přemístěny do relikviáře. Všichni v katedrále doufají, že se ostatkům svaté Korony budou věřící moci poklonit a poděkovat jí co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám