Hlavní obsah

Nechali si poklad za stovky milionů, čeká je dlouhé vězení

Novinky, ČTK, nčs

Amatérští hledači Layton Davies a George Powell objevili v roce 2015 na poli ve střední Anglii vzácné šperky a mince staré 1100 let, příliš štěstí jim to ale nakonec nepřineslo. Britský soud je v pátek poslal na 10 a 8,5 roku za mříže za to, že nález zatajili před úřady a rozhodli se jej zpeněžit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Část nálezu se dvojici možná prodat podařilo, zbytek uschovala neznámo kam. Fotografie na mobilu jednoho z odsouzených zachycují několik set vzácných předmětů, dosud se ale pachatelům podařilo zabavit jen 31 mincí a několik šperků.

Neobjeveno tak zůstává dalších téměř 300 mincí, které pocházejí z doby Alfréda Velikého, zlatý prsten, stříbrný ingot či náramek s dračí hlavou.

Podle odborníků měly zlaté a stříbrné šperky a mince hodnotu mezi třemi miliony a 12 miliony liber (89 milionů až 356 milionů korun). Historická hodnota pokladu je podle nich ale nevyčíslitelná. Nález totiž mohl podat svědectví o období, kdy Anglosasové bojovali s Vikingy o nadvládu nad Anglií.

S nálezným se nespokojili

„Neokradli pouze majitele pozemku, ale také širokou veřejnost,” uvedl soudce Nicholas Cartwright, jenž v pátek poslal 38letého Powella a 51letého Daviese za mříže.

Obviněním čelí rovněž další dvojice mužů, která s oběma odsouzenými spolupracovala. Paradoxem je, že právě tito muži s licencí hledačů kovů by v případě řádného odevzdání nálezu získali nálezné v hodnotě minimálně půl milionu liber (15 milionů korun) pro každého. To jim však podle soudce bylo málo. O jejich osudu bude rozhodnuto až na počátku příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám