Hlavní obsah

Na Ice Cream festivalu mohou lidé ochutnat hmyzí nebo gintonikovou zmrzlinu

– Praha
Novinky, Zuzana Křesťanová, Natálie Lošková

Na pražském Výstavišti Holešovice se v neděli koná Prague Ice Cream Festival, největší akce svého druhu ve střední Evropě. Na návštěvníky čekají všechny možné druhy zmrzlin včetně specialit, jako je třeba zmrzlina s hmyzem nebo alkoholické zmrzliny s příchutí gin tonik, Bloody Mary nebo Piňa Colada. Celkem je připraveno zhruba 25 tisíc porcí.

Na pražském zmrzlinovém festivalu chutnají lidé hmyzí a gintonikovou zmrzlinuVideo: Novinky

 
Článek

Letošního sedmého ročníku se účastní necelé tři desítky tuzemských zmrzlinářů. „Měli jsme menší nepřízeň počasí, ale vypadá to, že se to vybarvilo, takže nakonec z 35 dorazilo 25 vystavovatelů. Ale i tak doufáme, že si lidé vyberou,” uvedl organizátor akce Jan Štrbán. Na výběr jsou zmrzliny typu gelato, točené, jogurtové, ice roll, sorbety, speciální veganské nebo bio a nechybí ani nanuky.

Foto: Novinky

Na 7. ročník festivalu se přijelo letos představit 25 prodejců.

K nejzajímavějším bezpochyby patří alkoholové zmrzliny. „Já jsem barman, takže jsme chtěli propojit ty dva světy - mražené dezerty a drinky. Máme dvě příchutě, Piňa Colada a gin tonik sorbet. Kdyby někdo snědl kilo těchto zmrzlin, tak si umím představit, že je to jako dvě piva,” popsal jeden ze zmrzlinářů Michal Novák.

Jeho konkurent, spolumajitel cukrárny Jan Moučka, zase připravil příchuť Bloody Mary. „Mám tam všechny ingredience, které tam mají být. Patří tam rajčátko, řapíkatý celer, worchester, pepř a sůl. Do té doby, než to lidi ochutnají, zájem moc nemají. Ale když to zkusí, tak řeknou, že to je docela dobré.”

Foto: Novinky

 Červíci dodávají zmrzlině slanost a křupavost.

Asi největší kuriozitou je černá zmrzlina s červím posypem. „Máme takovou srandu, je to křupavý slaný karamel. On není slaný, ale je slaný díky těm červíkům,” prozradil výrobce zmrzliny Martin Vlček.

Poprvé se festival konal v roce 2015. Během prvních šesti ročníků akci navštívilo přes 50 tisíc lidí a svou zmrzlinu představila veřejnosti stovka výrobců.

Foto: Novinky

Kromě kopečkových zmrzlin mohou lidé ochutnat také nanuky nebo takzvaný ice roll.

Reklama

Výběr článků

Načítám