Hlavní obsah

Muž v domácím vězení požádal o přesun za mříže. Nemohl to vydržet s manželkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí vězení místo pobytu v cele, to vypadá jako výhodná varianta, nemusí to tak ale vnímat každý. Minulý týden dorazil na jednu italskou policejní služebnu muž, který žádal, aby si mohl trest odsedět raději ve vězení. Policisté mu vyhověli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaný 30letý Albánec žil v obci Gudionia Montecelio nedaleko Říma s manželkou a rodinou. Jak informovala agentura AFP, nedávno byl odsouzen za drogové delikty, vzhledem k povaze trestných činů mu však byl několikaletý trest vězení nahrazen domácím vězením.

V neděli ovšem policisté přivítali muže na policejní služebně, kde překvapeným strážcům zákona oznámil, že jeho rodinný život nestojí za nic.

„Deprimován situací rozhodl se utéct z domu. Spontánně se ovšem nahlásil karabiniérům (italský četnický útvar - pozn. red.) a požádal je, aby zbytek svého trestu mohl strávit ve vězení,“ uvedla policie ve svém prohlášení.

Kapitán Francesco Giacomo Ferrante agentuře sdělil, že muž měl „odkrouceno” jen několik měsíců a z výkonu trestu mu ještě zbývá několik let. Bližší informace ohledně trestu neuvedl.

„Žil doma s manželkou a rodinou. Už to moc dobře nešlo,“ vysvětlil Ferrante. „Řekl jen: ‚Poslechněte, z mého života se stalo peklo. Už to dál nezvládnu, chci jít do vězení,“ vylíčil policista.

Přísné podmínky domácího vězení

Člověk v domácím vězení je de facto považován za člověka zadrženého a policisté nebo jiné orgány činné v trestním řízení mohou kdykoliv zkontrolovat, zda jsou podmínky dodržovány.

Na útěku byl bezmála 30 let, policii se přihlásil až kvůli pandemii

Koktejl

Místo výkonu trestu nařizuje soudce, který rovněž povoluje ve výjimečných případech docházení odsouzeného do práce či do nemocnice. Soudce může zakázat jakýkoliv kontakt s jinými osobami kromě těch, které s odsouzeným žijí pod jednou střechou.

Policisté v případě zoufalého Albánce neměli jinou možnost, než jeho přání vyhovět. Při porušení podmínek domácího vězení, což je samozřejmě i jakékoliv svévolné opuštění místa výkonu trestu, následuje automaticky přesun do vězení.

Zpátky domů se zřejmě jen tak nevrátí. Domácí vězení nemůže být uděleno těm, kteří byli v posledních pěti letech odsouzeni za útěk z vězení nebo pokus o něj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám