Hlavní obsah

Letní sezonu Centra architektury v Praze odstartovali akrobaté nad střechami metropole

Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Komentované prohlídky míst Prahy, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné, letní kino s filmy, kde významnou roli hraje architektura, koncerty nebo zábavné kvízy. Pražské Centrum architektury a městského plánování (CAMP) odstartovalo letní sezonu celodenním festivalem, na kterém se mimo jiné představili akrobaté na tzv. slacklinech. Dny plné architektury, umění a zábavy v metropoli potrvají celé léto.

Letní sezonu Centra architektury v Praze odstartovali akrobaté nad střechami metropoleVideo: Novinky

 
Článek

Léto v Praze odstartovalo Centrum architektury a městského plánování (CAMP) ve velkém. V areálu sídla Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy mezi Karlovým náměstím a Emauzským klášterem přichystalo akce pro malé i velké, workshopy, koncerty i unikátní Slack show, kdy provazochodci, tzv. slack lineři, předváděli chůzi na provazech mezi střechami budov ve výšce 25 metrů.

„Na highlinách, které tu máme natažené, se hlavně chodí. Takže jsem předváděl chůzi, potom nějaké silové prvky. Ono toho na tom bohužel zas tolik vymyslet nejde, je to hlavně o chůzi. Teď docela fouká. Může to být lehké ztížení, ale nic, na co bych se vymlouval, že mi to nejde,“ sdělil Novinkám slackliner Lukáš Černý.

Slacklineři chodili po popruhu i 300 metrů nad zemí. Pozvali nás na trénink

Koktejl

„Probíhá tu řada atrakcí, například workshop s Legem, prohlídky areálu Emauz i dalších budov, Slack show, koncerty. Lidé mohou poznat město i z jiné stránky než normálně,” uvedl Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Akce přes celé léto

CAMP se na celé léto promění v oázu v centru města. Návštěvníci mají možnost si vypůjčit pohodlná lehátka a hry jako pétanque, ping-pong nebo šachy. Místo rozpálených ulic tak mohou relaxovat ve stínu areálu.

Foto: Novinky

Program myslí i na děti.

Během celého léta tak mohou Pražané i turisté využít mnoha dalších akcí, které město pořádá. Každé úterý si přijdou na své milovníci architektury u komentovaných prohlídek pražských míst, které veřejnosti nejsou běžně přístupné.

Vycházky odstartují na Libeňském ostrově: Po stopách spisovatele Eduarda Štorcha (15. 7.), navazují Holešovickou tržnicí (20. 7.). V neposlední řadě budou mít zájemci možnost zblízka poznat stavby Karla Pragera, nejen sídlo CAMPu, ale i bývalé Federální shromáždění či Novou scéna Národního divadla (27. 7.) ve spolupráci s Mapamátkami.

Zažít pravěk. Akademie věd láká na Archeologické léto

Věda a školy

Nelegálními billboardy se bude zabývat procházka 3. srpna, bude zároveň i workshopem. Zkušení bojovníci proti vizuálnímu smogu, Janek Rubeš a Kristýna Drápalová, návštěvníky naučí prověřit, zda je vůbec oficiálně umístěn. A pokud není, ukážou, jak se ho zbavit a neztratit se v byrokratickém bludišti.

Čtvrtky zase budou patřit kinematografii, kdy můžete zdarma zhlédnout filmy v letním kině.

Foto: Novinky

Některé triky vypadaly i dost nebezpečně.

„Každý týden se tady bude řada akcí. Pub quizy, různé prohlídky i akce pro děti. Každý týden ve čtvrtek pořádáme letní kino, kdy filmy jsou vždy vybírány tak, aby v něm významnou roli hrála architektura, například Muž z Ria,“ dodal Boháč.

Více informací o letním programu naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám