Hlavní obsah

Lesbické tučňačky spolu vyseděly vejce

Novinky, Tomáš Skoupý

Homosexuální partnerské svazky nejsou mezi tučňáky ničím výjimečným, i když se spíše týkají samců. Ve španělském akváriu ve Valencii se nyní radují ze dvou samic, které spolu vyseděly vejce a vychovávají mladého potomka. Tučňačkám Electře a Viole přezdívají „supermámy“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Homosexuální tučňáci ve španělské zoo adoptovali mláděVideo: Reuters

 
Článek

Electra a Viola jsou jedním ze tří párů tučňáka oslího, které ve valencijském akváriu Oceanogràfic València - jednom z největších evropských akvárií - vyseděly během této sezóny mládě.

„I když jsou páry stejného pohlaví běžné u více než 450 druhů jak v zoologických zahradách, tak v přírodě, je to poprvé, co se to stalo v našem akváriu,“ uvedlo akvárium na svých facebookových stránkách. „Vítej na svět, maličký,“ přivítalo následně mládě.

Ošetřovatelé si všimli, že pár si začíná stavět hnízdo z oblázků. To je neklamným znamením toho, že jsou tučňáci připraveni vysedět vejce. Tučňáci většinou zvládnou v pořádku vysedět pouze jedno vejce, ovšem mohou jich snést několik.

Ošetřovatelé proto jedno oplodněné vejce darovali Electře a Viole. A narodilo se mládě a pečují o něj obě samice.

Šťastný vztah supů v biblické zoo

Homosexuální chování není v přírodě ničím výjimečným, a nemusí jít jen o dočasné spojení. Zhruba 10 procent beranů má výlučně homosexuální orientaci, přičemž dalších 18 až 22 procent je bisexuálních.

Mezi ptáky je zřejmě nejlépe zdokumentované homosexuální chování tučňáků, nalezneme ho ale i u jiných druhů. Třeba u supů bělohlavých. V roce 1998 vytvořili v Biblické zoo v Jeruzalémě samci Dašik a Jehuda nerozlučný pár, věnovali se „otevřenému a energickému sexu“ a postavili si spolu hnízdo. Spolu i vychovali ošetřovateli darované mládě.

Homosexuální tučňáci z australského akvária přivedli na svět potomka

Koktejl

Idyla ovšem skončila o několik let později, kdy Jehuda dal přednost samici, která přibyla do jejich voliéry. Dašik upadl do depresí a musel být převezen do výzkumné zoologické zahrady v Tel Avivu, kde si i on později našel samici.

Homosexuální chování bylo pozorováno i u holubů, kachen, labutí, delfínů, žiraf, bizonů, netopýrů, slonů, lvů, goril, orangutanů, šimpanzů či hyen. Není však jen doménou savců a ptáků.

Nikoliv Frederica, ale Frederic

Asi nejznámějším případem homosexuálního svazku u želv je případ Jonathana, který se vylíhl v roce 1832 a je považován za nejstaršího známého živočicha na planetě.

Je mu přes 185 let, přesto želvák Jonathan stále dovádí se samicemi

Koktejl

Samec Želvy obrovské se od roku 1991 pářil s jinou želvou jménem Frederica. V roce 2017 se s překvapením zjistilo, že Frederica je ve skutečnosti samec. Želva dostala jméno Frederic, pro Jonathana však zvíře pochopitelně zůstalo jedním ze dvou oblíbených sexuálních partnerů.

Reklama

Výběr článků

Načítám