Hlavní obsah

Kopce na Marsu nesou jména posádky Apolla 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASSADENA

Americký průzkumný robot Spirit poslal v úterý panoramatický snímek skupiny tří kopců. Představitelé NASA se rozhodli, že je pojmenují po posádce kosmické lodi Apollo 1, která před 37 lety uhořela při testech krátce před startem.

Foto: PČR

ilustrační foto

Článek

NASA tak uctila památku kosmonautů Guse Grissoma, Eda Whita a Rogera Chaffeeho. Grissomův kopec je situován 7,5 km jihozápadně od pozice robota Spirit. Whiteův kopec je 11,2 km na severozápadě. Nejvzdálenějším z pahorků je Chaffeeův kopec, který leží 14,3 km jiho-jihozápadně od Spirita.

Podplukovník Gus Grissom byl testovacím pilotem amerického letectva. V roce 1959 byl vybrán do programu Mercury. O dva roky později 21. července se stal druhým Američanem a třetím člověkem na oběžné dráze Země. V březnu 1965 se do vesmíru vydal podruhé jako velitel pilotovaného projektu Gemini 3. Byl vybrán jako velitel Apolla 1. Spolu s dalšími dvěma kosmonauty zahynul 27. ledna 1967. Požár Apolla 1 se stal jednou z největších tragédií v historii amerického vesmírného programu.

Kapitán Edward White byl do roku 1962, kdy byl vybrán do programu NASA "Dalších devět", testovacím pilotem amerického letectva. Při letu Gemini 4 se White stal 3. června 1965 prvním Američanem, který vystoupil do volného prostoru. V projektu Apollo 1 zastával pozici senior pilot.

Poručík amerického námořnictva Roger Chaffe se do NASA dostal v roce 1963. Pracoval na projektu Gemini. Podílel se na vývoji komunikačních a navigačních systémů a přístrojového vybavení projektu Apollo. V roce 1966 21. března byl vybrán jako pilot pro let kosmické lodi Apollo 1.

Reklama

Související články

Spirit možná zůstane na Marsu půl roku

Americký pojízdný robot Spirit by prý mohl působit na Marsu až šest měsíců, tedy dvojnásobně dlouhou dobu oproti původním plánům. Vzhledem k velkému úspěchu...

Model Spiritu láká do Pražského planetária

Hlavním lákadlem pro návštěvníky planetária v pražské Královské oboře je od tohoto víkendu věrný model průzkumného robota Spirit, který v současnosti zkoumá...

Výběr článků

Načítám