Hlavní obsah

Johnson se s parlamentem rozloučil hláškou z Terminátora

Poslední parlamentní interpelace Borise Johnsona v parlamentu v roli britského premiéra byly ve středu odměněny ovacemi členů konzervativní strany. Johnson hájil své kroky, dal několik rad svému nástupci, a nakonec se rozloučil v johnsonovském duchu hláškou z akčního filmu Terminátor „Hasta la vista, baby“.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson naposledy míří z čísla deset do pravidelné středeční interpelace.

Článek

Po obhajobě svých kroků přešel dosluhující britský premiér k radám pro svého nástupce. „Zůstaňte nablízku Američanům, zastávejte se Ukrajinců, všude se zastávejte svobody a demokracie,“ uvedl Johnson.

„Snižujte daně a deregulujte, kde se dá, aby se tato země stala tím nejlepším místem pro život a investice, což teď také je,“ pokračoval Johnson, který se vzhledem ke krizím k přílišnému snižování daní neměl.

„Mám rád ministerstvo financí, ale nezapomínejte, že kdybychom vždy poslouchali jenom ministerstvo financí, nepostavili bychom ani dálnici M25 nebo tunel pod kanálem La Manche,“ dodal britský premiér.

Johnson: Odcházím se vztyčenou hlavou

Zahraniční

Nezapomněl se i pochválit. „Transformovali jsme naši demokracii a obnovili naší národní nezávislost,“ uvedl v narážce na Brexit, který stále provází řada právních a ekonomických komplikací.

„Provedl jsem tuto zemi skrz pandemii a pomohl jsem zachránit jinou zemi před barbarstvím,“ dodal pak Johnson s tím, že roky strávené v úřadu byly pro něj nevětší poctou jeho života.

Johnson nebyl na krizové schůzce Cobry, protože chystal večírek

Evropa

Na závěr si neodpustil hlášku s akčního filmu Terminátor. Nebyla to však klasické „I’ll be back,“ tedy „Já se vrátím“.

„Chtěl bych poděkovat vám všem. Hasta la vista, baby,“ uzavřel Boris Johnson svůj projev, po kterém se dočkal ovací ve stoje od poslanců konzervativní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám