Hlavní obsah

Jeho tělo se nehýbe, má ale nejrychlejší elektrický vozík na světě

Jason Livesridge byl odjakživa milovníkem adrenalinových sportů. Když mu však bylo 37 let, zasáhla do jeho života choroba. Lékaři mu diagnostikovali nemoc motorického neuronu. I přesto se své záliby nevzdal a stal se držitelem rekordu nejrychlejší jízdy na elektrickém vozíku na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paralyzovaný muž dosáhl na svém elektrickém vozíku rychlosti přes 107 km/hVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Nemoc motorického neuronu je devastující choroba, která pacienty doslova paralyzuje. V současné době na ni neexistuje žádný lék a pacienti se v průměru dožívají dvou až čtyř let od diagnózy. V případě pomalu se rozvíjející nemoci se však doba dožití pacientů prodlužuje až na deset let.

U Jasona Liversidge paralyzovala prakticky celé jeho tělo. Disponuje pouhou pětiprocentní hybností. Ani to mu nezabránilo stanovit nový rychlostní rekord jízdy na elektrickém vozíku.

Dvouletý Artur trpí vzácnou nemocí, kterou má na světě 27 dětí. U nás je jediný

Děti

Brit se pohyboval po vozovce letiště Elvington v aglickém Yorkshiru rychlostí 107,546 km/h. Samozřejmě se nejednalo o obyčejný vozík. S jeho výrobou pomohli specialisté na elektrická vozidla, konkrétně se jednalo o Iana Goodmana a Roda Healda z renomované britské konstrukční firmy. Sám Livesridge se na jeho výrobě podílel po celé tři roky, kdy byl vozík konstruován.

Jeho dcery jsou na něj hrdé

Livesridge dokáže pohybovat joystickem a myší, takže cestu plně ovládal. „Je to úžasný pocit. Svaly mi dovolují pohnout myší jen o pár milimetrů, přesto to funguje!“ svěřil se nadšený muž agentuře AP.

Vozíčkář vyšplhal na mrakodrap v Hongkongu

Koktejl

Není to přitom poprvé, co se do něčeho takového pustil. V roce 2017 sjel na manuálně ovládaném kolečkovém křesle z vrcholku hory Snowdon, nejvyššího bodu Kambrijských hor a celého Walesu.

„Táta je úžasný,“ komentovala Livesridgův výkon jeho dcera Lily, která otcův výkon sledovala i se svou sestrou Poppy. Překonání rekordu bylo zároveň i charitativní akcí na podporu lidí se stejným postižením, jako má Livesridge. Podařilo se vybrat 5467 liber, tedy zhruba 164 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám