Hlavní obsah

Husa letící břichem nahoru se stala hitem. Prostě se předváděla

Fotografie pořízená Vincentem Cornelissenem se stala internetovým hitem. Nizozemci se podařilo zachytit husu polní v letu břichem vzhůru. Podobné akrobatické chování předvádí řada ptáků, u hus je však pozorováno zřídka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cornelissen nevšední fotografii husy pořídil v první polovině roku nedaleko Arnhemu, v posledních dnech se však začala virálně šířit internetem a fotograf je zavalen komentáři a otázkami. „Dokonce se připojil jeden profesor z istanbulské univerzity, který přidal do mé fotky šipky, aby demonstroval svým studentům aerodynamiku,“ pobaveně konstatoval Cornelissen.

Pořídit fotku byla pro nizozemského fotografa výzva. Ten den bylo velmi deštivo, Cornelissen přesto vyrazil v holínkách a pláštěnce k vodě. Po desítkách minut čekání na cokoliv zajímavého uviděl nad vodou trojici hus polních.

„Jedna z nich nedokázala letět v řadě. Měla neustále problémy, o kterých jsem si myslel, že jsou způsobené větrem. Tak jsem to vyfotil,“ uvedl Cornelissen. „Hned mi bylo jasné, že jsem vyfotil něco výjimečného, ale bál jsem se, že mi nikdo neuvěří. Vypadá to jako upravené ve photoshopu,“ dodal.

Záhy však pravost potvrdili znalci přírody, mezi nimi i Lars Soerink z Nizozemské organizace na ochranu ptáků. „Jakmile se husy naučí létat, začnou zkoumat, co všechno zvládnou a co vše si mohou dovolit,“ uvedl Soerink.

Husy předstíraly smrt, aby unikly rozdivočelému psovi

Koktejl

Podle Soerinka je však dost dobře možné (a tento názor potvrdili další experti, převážně fotografové ptáků), že se husa klidně mohla jen vytahovat. „Dělají to, aby se předváděly před svými parťáky. Prostě: ‚Koukejte na mě!´“ dodal se smíchem Soerink. Husy to dělají prý celkem často, jen je to vždy otázka několika málo vteřin a zachytit takový okamžik na fotografii je poměrně vzácné.

Podobné chování bylo pozorováno i u jiných ptáků, například vodouše, břehouše či čejky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám