Hlavní obsah

Husy předstíraly smrt, aby unikly rozdivočelému psovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský zemědělec Čang své husy nechává sledovat bezpečnostní kamerou. V polovině května zjistil, že mu jeho hejno napadl neznámý pes. Ptákům se však podařilo uniknout bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Husy předstíraly smrt, aby odrazily útok psaVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Záběry pocházející z 15. května z východočínské provincie Ťiang-su začínají poměrně dramaticky. Pes si na nich odnáší jednu nehybnou husu v tlamě. Sotva ji však pustí a na pár okamžiků se vzdálí, husa se zvedne a kolíbavým krokem odbíhá pryč. Pes se za ní opět rozběhne a doběhne i druhého ptáka. Dřív než se jich ale stačí dotknout, obě husy se kácejí jako podťaté k zemi.

Farmář Čang, kterému husy patří, uvedl pro místní čínská média, že se okamžitě vydal k hejnu, aby husy zkontroloval. Pes, jehož majitel není znám (pokud nějakého vůbec má), už na místě nebyl. Neodnesl si však ani jednu husu a všichni ptáci byli podle Čanga v pořádku.

Předstírání smrti (tonická imobilita či thanatóza) je klasický obranný mechanismus, který řadě živočichů (včetně některého ptactva) slouží jako účinná ochrana před predátory. Při silném vnějším podnětu dojde u zvířete k nervové paralýze. Zvíře ztuhne, vypadá jako mrtvé a predátoři o takové zvíře mohou ztratit zájem.

Potápěči stačil jeden dotyk a žralok na okamžik znehybněl

Koktejl

Tento jev však mohou zvířata využívat i k jiným účelům. Tonická imobilita je pozorována u žraloků, u kterých se vědci domnívají, že hraje roli během páření.

Ryby zvaní tlamovci pak schopnost tonické imobility využívají naopak k útoku. Předstírají smrt, čímž k sobě přilákají podvodní mrchožrouty. Ty pak čeká velmi nemilé překvapení v podobě naprosto živého tlamovce, pro kterého jsou pochoutkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám