Hlavní obsah

FBI jim vrátila špatné dítě, to pravé se našlo až po 53 letech

Novinky, tcs

Neobyčejný příběh se začal psát už v roce 1964. Tehdy bylo manželům Fronczakovým z Chicaga uneseno novorozené dítě. Úřady po malém chlapci usilovně pátraly, podařilo se ho však najít až po dvou letech. Alespoň si to všichni více než půl století mysleli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Byla neděle 26. dubna roku 1964 a před necelými 24 hodinami porodila Dora Fronczaková v chicagské Nemocnici Michaels Reese malého zdravého chlapečka. S manželem Chesterem mu dali jméno Paul.

Když do pokoje vstoupila žena v přestrojení za zdravotní sestru a chlapečka si k sobě vzala, netušili manželé ještě nic zlého. „Musí se na něj podívat doktor. Za chvíli vám ho vrátím,“ usmála se žena a odnesla dítě z pokoje. Nikdy se už nevrátila.

Tak započal příběh několika smutných osudů, o jehož pokračování se minulý týden postarali investigativní novináři televize KLAS-TV, kteří tvrdí, že vypátrali zmizelého Paula 55 let poté, co byl unesen. Žije pod jiným jménem v malém městečku ve státě Michigan. Před několika měsíci ho prý našla FBI.

Jediná fotka Paula Fronczaka pořízená hned po porodu

V roce 1964 se okamžitě po únosu rozjelo rozsáhlé pátrání pod taktovkou FBI. Případ plnil titulní stránky novin, policisté žádali veřejnost o pomoc. Veškeré pokusy o nalezení uneseného novorozeněte však byly marné po celé dva dlouhé roky. V roce 1966 však byl v jednom obchodním centru v New Jersey nalezen zhruba dvouletý chlapec.

Testy DNA byly tehdy ještě velice vzdálenou hudbou budoucnosti. Nutno dodat, že malý Paul byl unesen den po porodu a jeho identifikace byla tudíž velice obtížná. Lékařští experti se však shodli, že by zejména kvůli tvaru uší opravdu mohlo jít o uneseného Paula. Dítě bylo předáno šťastným rodičům, kteří okamžitě začali dohánět v rodičovství vše, co jim bylo únosem odepřeno.

Pátrání se po desítkách let rozjíždí nanovo

Fronczakovi Paulovi řekli o tom, že byl unesen, až když mu bylo deset let. Nebyli mu však schopni vysvětlit, co se dělo první dva roky jeho života a v Paulovi začalo hlodat podezření, že není jejich dítětem. V loňském rozhovoru se nyní pětapadesátiletý Paul přiznal, že se rozhodl podstoupit testy DNA.

Učinil tak v roce 2012, Dora a Chester s tím nejprve souhlasili, pak však svého syna požádali, aby to nedělal. Paul však musel znát svou minulost a vzorky určené k otestování i navzdory přání svých rodičů do laboratoře poslal. Výsledek potvrdil jeho obavy: mezi ním a jeho rodiči není žádná genetická shoda.

Své zjištění zveřejnil, a tak se před sedmi lety rozjelo opět pátrání po zmizelém chlapci. Paul si najal genealogického genetičku CeCe Mooreovou a rozjel pátrání druhé: po své opravdové rodině. Dora s Chester byli na Paula tak naštvaní, že s ním víc než rok nepromluvili.

Paul Fronczak, který v roce 2015 zjistil, že není Paulem Fronczakem

Díky pátrání se v roce 2015 dozvěděl Paul své jméno, které dostal při porodu – Jack Rosenthal. Své biologické rodiče už ale poznat nestihl, oba zemřeli. Od jejich příbuzných se dozvěděl, že jeho matka byla alkoholička a otec válečný veterán s velkými psychickými problémy. Také se dozvěděl, že měl sestru Jill. Co se s ní stalo však nikdo neví a Jill Rosenthalová je oficiálně pohřešovaná.

Se svým pravým otcem se už nesejde

Pátrání po pravém Paulovi bylo až donedávna neúspěšné. V roce 2014 se přihlásil jistý Sam Miller, který jako by z oka vypadl podobizně pravého Paula Fronczaka, kterou vytvořili experti. Miller se to tom, že je adoptovaný, dozvěděl tím nejhorším možným způsobem. Selhávaly mu ledviny a on potřeboval najít dárce. Když hledal mezi svou rodinou, jeden z jeho bratranců mu prozradil, že je adoptovaný.

„Takže tady jsem. Doufám, že budu schopen najít ledvinu, rodinu a dál žít svůj život. Protože se už blížím svému konci,“ říkal s nadějí v hlase Miller v roce 2014 v rozhovoru pro stanici ABC. Opět promluvily testy DNA. Miller nebyl hledaným Paulem Fronczakem. Zda se mu podařilo najít svou rodinu či vhodné dárce, není známo.

Podobizna vytvořená genetickými experty dala marnou naději Samu Millerovi.

Dlouho chybějící Paul se nejspíš našel až letos. Dle reportérů KLAS-TV jím má být muž z Michiganu, který si přál zůstat v anonymitě.

„Jeho děti se dozvěděly o případu a napadlo je, že Paulem by mohl být jejich otec,“ uvedl investigativní novinář George Knapp. Testy DNA měly tuto domněnku potvrdit. FBI odmítla senzační zprávu komentovat. „Naše vyšetřování tohoto případu stále probíhá. Sledujeme všechny možné stopy. Víc informací teď sdělit nemůžeme,“ uvedla v prohlášení FBI.

Nevlastní bratři se poprvé setkali až po 51 letech

Koktejl

Muž z Michiganu se zatím se svou biologickou matkou nesetkal, s otcem už nemůže. Chester před několika lety zemřel. Dora odmítla celou záležitost jakkoliv komentovat. Marné je doposud pátrání po ženě, která Paula unesla. Podezření padlo na známou podvodnici Lindu Tayolorovou, ta nařčení z únosu vždy odmítla a nikdy z něj nebyla obviněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám