Hlavní obsah

Draží se psí bouda, na kterou spadl meteorit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aukční síň Christie´s prodává psí boudu, na kterou v dubnu roku 2019 na Kostarice spadl meteorit. Během dopadu kosmického tělesa byl v boudě německý ovčák jménem Roky, který vyvázl bez zranění. Očekávaná cena se pohybuje v řádu milionů korun, dosavadní nabídky se k ní ale prozatím nepřiblížily.

Foto: Christie's Auctions

Meteorit na psí boudu spadl v roce 2019, Rokymu se naštěstí nic nestalo.

Článek

Meteorit na psí boudu, v jejíž střeše způsobil téměř osmnácticentimetrovou díru, spadl v deštném pralese na severu Kostariky.

Rodina, která v místech, kde k dopadu kosmického tělesa došlo, žije, se nyní rozhodla prostřednictvím aukce prodat nejenom nalezený meteorit, ale také celou psí boudu.

Aukce obou předmětů končí ve středu 23. února. Odhadovaná cena meteoritu, konkrétně osmicentrimetrového uhlíkatého chondritu, činí 40 až 60 tisíc amerických dolarů (cca 850 tisíc až 1,3 milionu korun).

Konečnou cenu psí boudy pak aukční síň odhaduje dokonce na 200 až 300 tisíc dolarů (4,2 až 6,4 milionu korun). Ačkoliv do konce aukce stále zbývá několik dní, zatím nejvyšší nabídka na meteorit je 2200 dolarů a na boudu 1600 dolarů.

Spící Kanaďance přistál na polštář meteorit

Koktejl

Christie's aktuálně draží více meteoritů. Pozoruhodným kouskem je například Valera Meteorite – jediný zdokumentovaný meteorit, jenž po dopadu na Zemi způsobil úmrtí. Kosmické těleso spadlo v roce 1972 ve Venezuele a usmrtilo krávu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám