Hlavní obsah

Do Temže zabloudilo mládě plejtváka, uvízlo ve zdymadle

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do řeky Temže zabloudila zhruba čtyřmetrová velryba, která v neděli uvázla u zdymadla v anglickém Richmondu ležícím jihozápadně od Londýna. Podle odborníků se s největší pravděpodobností jednalo o mládě plejtváka malého. Vodního savce se záchranářům po náročné operaci sice podařilo vysvobodit, bylo ale zraněné a vyčerpané a muselo být utraceno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana velrybího mládětě v Temži. Video: Reuters

 
Článek

Podle serveru Independent byl kytovec nejprve spatřen v neděli kolem poledne tamního času u železničního mostu Barnes Railway Bridge. Poté byl zatoulaný savec spatřen až v sedm hodin večer u zdymadla v Richmondu, kde uvázl na betonových nájezdech.

Zaměstnanci operující zdymadlo jej oplachovali hadicí, dokud na místo nepřijeli odborníci. Podle Martina Garsideho, který má na starosti obsluhu zdejšího zdymadla, jde o nejvzdálenější bod, kam se dosud velryba dostala. „Od Severního moře je to 90 mil (asi 145 kilometrů) – to je celkem výkon. Žádná velryba nikdy takhle daleko nedoplavala,“ řekl Independentu.

Mladá vyhublá velryba bloudí ve Středozemním moři

Koktejl

Na náročné záchranné operaci se podíleli londýnští hasiči a zástupci charitativních organizací Royal National Lifeboat Institution a British Divers Marine Life Rescue. Pro vyproštění savce použili speciální nafukovací člun, pomocí kterého jej kolem jedné hodiny ranní po proudu odtáhli na bezpečnější místo.

Mluvčí společnosti Port of London Authority, která spravuje přes 150 kilometrů řeky Temže, uvedl, že velryba je zraněná, vystresovaná a unavená. Zdravotní stav 4,5metrového plejtváka se rychle zhoršoval, a protože nebyla naděje, že se mu podaří přežít, musel být utracen.

U Skotska se vzácně objevil plejtvák sejval

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám