Hlavní obsah

Mladá vyhublá velryba bloudí ve Středozemním moři

Biologové již několik dní pozorují mladého plejtvákovce šedého, který se nečekaně objevil ve Středozemním moři. Podle vědců zřejmě zabloudil ze své obvyklé pacifické trasy z Aljašky do vod u Kalifornského poloostrova a nyní se zoufale snaží najít cestu domů. Biologové se obávají, že nemusí přežít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Pacifiku se do Středozemního moře zatoulal plejtvákovec šedýVideo: Reuters

 
Článek

Je to teprve podruhé, co byl plejtvákovec šedý ve vodách Středozemního moře pozorován. Poprvé se tak stalo v roce 2010. Důvod k radosti to však není, Středozemní moře je pro kytovce pastí, ze které se nemusí dostat.

Jak se stalo, že se plejtvákovec dostal tak daleko od své trasy? Kvůli globálnímu oteplování tají ledovce v Severním ledovém oceánu dříve a ve větší míře. Dříve se tak otevírají cesty z Tichého oceánu do Atlantiku.

„Tato mladá velryba zřejmě udělala chybu, a místo aby plula dolů podél pacifického pobřeží, plula dolů podél pobřeží atlantského. Ztratila čas a přeplula ke Gibraltaru ve snaze za každou cenu se vrátit do Pacifiku,“ uvedl Eric Hansen, šéf Jihofrancouzské agentury pro biologickou diverzitu.

Zhruba dva roky starý a osm metrů dlouhý jedinec proplul Gibraltarským průlivem, sledoval marocké pobřeží a následně plul na sever k italským břehům a poté k Francii. Ve středozemním moři se musí potýkat se spoustou překážek – s hustou lodní dopravou u Gibraltaru či s rybářskými sítěmi. Do jedné z nich se zamotal před pár dny, ale dokázal se sám osvobodit.

Ve Středozemním moři plejtvákovec nemůže najít potravu

Zatím je psychický stav Wallyho, jak vědci velrybu pojmenovali, dobrý. Zvíře není vystresované. „Jeho chování je víceméně normální. Dýchá pravidelně, každou minutu či dvě se vynoří,“ uvedl Hansen.

Stádo kosatek ulovilo mládě plejtvákovce navzdory snahám matky

Koktejl

Horší však může být jeho stav fyzický. Obrovským problém pro plejtvákovce je to, že ve Středozemním moři se nevyskytují bezobratlovci, které loví v Pacifiku. „Italové odhadli, že je tak na 37 procentech hmotnosti, jakou má tento druh v jeho věku,“ uvedl Hansen.

Jedinou nadějí je zvíře, které za den urazí kolem devadesáti kilometrů podél pobřeží, pozorovat a doufat, že se přes Gibraltar dostane do Atlantiku, odkud by mělo šanci najít potravu a vrátit se domů. Hansen doufá, že ho za pár dní někde v Atlantiku zpozorují ostatní vědci a bude moci zjistit, jak Wallyho cesta pokračuje.

S postupujícím globálním oteplováním dochází ke změnám migračních tras a podle Hansena je jasné, že podobných případů budeme v nadcházejících letech vídat víc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám