Hlavní obsah

Do Pardubic přiletěl největší vrtulový letoun světa

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý dopoledne na letiště v Pardubicích dosedl největší vrtulový letoun světa Antonov An-22. V civilním letectví je v současnosti v provozu jediný exemplář, který provozuje přímo společnost Antonov. Jedná se o první přílet stroje tohoto typu v novodobé historii do ČR.

Foto: pro Novinky Ondřej Laurin

Ukrajinský letoun v Pardubicích

Článek

Jak Novinkám potvrdila mluvčí Generálního štábu Armády České republiky Magdalena Dvořáková, Antonov přiletěl na objednávku Armády ČR. „Letadlo je určené na strategickou leteckou přepravu z programu SALIS pro dodávku materiálu,” uvedla Dvořáková.

Foto: pro Novinky Ondřej Laurin

Antonov An-22

Co přesně letoun do České republiky přivezl, odkud přiletěl, ani kam se dále chystá, mluvčí vzhledem k bezpečnostním opatřením nespecifikovala. Podle informací Novinek je však na palubě vybavení pro zahraniční misi armády.

Mohlo by se tak jednat o zahraniční misi v Mali, kde budou čeští vojáci pomáhat zejména malijským vojákům a doprovázet je do bojů s islámskými radikály. Česká armáda již v Mali vojáky má, podílejí se na výcviku a na ochraně výcvikové mise EU. V polovině roku se česká armáda ujme jejího velení.

Foto: pro Novinky Ondřej Laurin

Antonov An-22 při přistání na pardubickém letišti

Foto: pro Novinky Ondřej Laurin

Letoun přiletěl do Pardubic v úterý dopoledne.

Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

Domácí

Program SALIS (Strategic Airlift International Solution) zajišťuje devíti zemím Severoatlantické aliance (NATO) přístup k velkokapacitním leteckým prostředkům. Česká republika je součástí programu jako zakládající stát od roku 2006 a v případě potřeby může využít určitý počet letových hodin.

Foto: pro Novinky Ondřej Laurin

Letadlo přiletělo na objednávku Armády ČR.

Pozůstalí po obětech letecké havárie chtějí žalovat Slovenskou republiku

Evropa

Letoun Antonov An-22 je ukrajinský čtyřmotorový stroj, který byl vyroben v šedesátých letech minulého století. Přes svoji hmotnost (114 tun bez nákladu, až 250 tun s nákladem) dokáže letadlo vzlétnout a přistát na nezpevněných plochách a dokáže vyvinout rychlost až 740 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám