Hlavní obsah

Do Británie se po tisících let vrátili volně žijící zubři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochranáři v pondělí v jihoanglickém hrabství Kent vypustili tři samice zubra evropského. Jedná se o první volně žijící zástupce tohoto druhu v Británii po několika tisících let, uvedl list The Guardian. Zvířata by měla svým přirozeným chováním přeměnit hospodářský borový les na živoucí přírodní hvozd.

Foto: Profimedia.cz

Ochranáři vypustili tři samice zubra evropského.

Článek

Záliba zubrů v kůře zlikviduje některé stromy, jejich pohyb po lese otevře stezky, čímž se na lesní půdu dostane světlo. Díky tomu se podle odborníků bude dařit novým rostlinám, hmyzu, ještěrkám, ptákům a netopýrům. Cílem projektu je zjistit, jak dobře mohou zubři fungovat jako přirození „ekosystémoví inženýři“ a pomoci při obnově divoké přírody.

Proměna hospodářského lesa na přírodní by také mohla pomoci při řešení klimatické krize, protože takový hvozd bude absorbovat více oxidu uhličitého.

Zubr evropský patří na světě mezi ohrožené druhy, kterým hrozí vyhynutí. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů tohoto největšího evropského kopytníka, ve volné přírodě je jich polovina. Díky projektům, které se zaměřují na návrat těchto zvířat do volné přírody jich ale postupně přibývá.

Tuňáci lovení v Japonsku jsou stále tlustší, zřejmě kvůli oteplování vody

Koktejl

„Obnova přirozeně fungujících ekosystémů je důležitým a levným nástrojem v boji proti klimatické krizi,“ řekl šéf neziskové organizace Kent Wildlife Trust (KWT) Evan Bowen-Jones. Lidé podle něj při obnově přírodní krajiny musejí více spoléhat na „přírodní inženýry“, jako jsou zubři, divočáci a bobři.

Přístup na 200 hektarů

V Kentu byly v pondělí vypuštěny dvě mladší a jedna starší samice, která bude matkou stáda. V polovině srpna se k nim připojí mladý samec z Německa, jehož příjezd se zpozdil kvůli komplikacím souvisejícím s brexitem.

Ochranáři budou zubry sledovat díky speciálním obojkům, které zaznamenávají pohyb zvířat. Budou také sbírat poznatky o rostlinách, s nimiž kopytníci přijdou do kontaktu, odebírat vzorky půdy, počítat červy, zkoumat strukturu vegetace a monitorovat bezobratlé, ptáky i savce.

Zpočátku budou mít samice k dispozici pětihektarovou dvojitě oplocenou oblast, kterou budou moci prozkoumávat, ale po příchodu samce se tato plocha zvětší na 50 hektarů. Nakonec budou mít zvířata přístup na 200 hektarů. Strážci parku očekávají, že se zubři časem rozmnoží.

V jiných britských parcích jsou zubři drženi v menších oblastech a dostávají doplňkové krmení, odborníci je proto nepovažují za volně žijící.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám