Hlavní obsah

Tuňáci lovení v Japonsku jsou stále tlustší, zřejmě kvůli oteplování vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuňáci pruhovaní, nepostradatelní v japonské kuchyni, tloustnou. Všimli si toho rybáři v jihojaponské prefektuře Kóči. I když těžší tuňák znamená víc peněz, místní lidé i odborníci si myslí, že přibývání na váze v případě těchto ryb souvisí s klimatickou změnou, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Výlov tuňáků pruhovaných (ilustrační foto)

Článek

Tuňáky pruhované, zvané v Japonsku kacuo, Japonci jedí na všechny způsoby – syrové, sušené i použité ve vývaru. Rybáři vytahují z moře stále tlustší kusy už dva roky. Ryby jsou už tak ohroženy nadměrným rybolovem a vysokou poptávkou.

„Tlustí kacuové musí mít něco společného s teplotou vody. Obávám se, že jednou se v zátoce neobjeví,“ řekl sedmdesátiletý Takeo Nakadžo, který tuňáky loví půl století.

Ani Noriaki Ito, který řídí 100 let starou restauraci ve městě Kóči, ještě „tak tlusté“ tuňáky v tomto ročním období neviděl. I jeho to znepokojuje, protože už podle něj kvůli klimatické změně z moře vymizely některé druhy, včetně korýšů používaných k přípravě místní speciality.

Ubývá kacuů i rybářů

Někteří pacifičtí tuňáci na jaře migrují z tropických vod na sever a zátoka v Kóči se pak stává rájem rybářů. Průměrná teplota povrchové vody v zimě se tam ale za 40 let zvýšila o dva stupně a přibývající váha tuňáků může být následkem snazší obživy v teplejší vodě.

Za jediného tuňáka zaplatil zájemce 41 milionů

Koktejl

Z dlouhodobého pohledu ale bude teplejší voda bránit vodě s větším obsahem minerálů dostat se k povrchu, a to povede k oslabení planktonu a redukci počtu malých ryb, které slouží jako potrava. A kacuů pak bude ubývat, myslí si Hirojuki Ukeda z univerzity v Kóči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám